Независимо какви механизми за компенсация на високите цени на природния

...
Независимо какви механизми за компенсация на високите цени на природния
Коментари Харесай

Президентът: България не може да става заложник на вътрешнат...

Независимо какви механизми за отплата на високите цени на природния газ ще бъдат признати в Европейски Съюз, България няма да допусне да трансферира средства към страни с по-големи финансови благоприятни условия.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген не може да става пленник на вътрешната политика на Нидерландия, където предстоят избори напролет, и такава политика не може да издържи дълго. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден в Брюксел в отговор на въпрос за признатата от нидерландския парламент резолюция във връзка с присъединението на страната ни и на Румъния към Шенгенското пространство. Румен Радев взе участие в срещата на държавните и държавни ръководители от Европейски Съюз, която се организира в белгийската столица, и организира диалог по тематиката с нидерландския министър председател Марк Рюте, както и с редица свои сътрудници.

Най-важното е, че имаме позитивен резултат от инспекцията на Европейската комисия у нас, всички страни от Европейски Съюз към този момент застават зад България, единни са и нашите представители в Европейския парламент и тази поддръжка ще докара до действителен резултат, уточни Румен Радев. Президентът изрази благодарност на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, на всички служби и институции, които са работили и са показали България по извънредно добър метод по време на инспекцията и които са отдадени на отбраната на българската граница и външна граница на Европейски Съюз. Държавният глава акцентира, че чака от европейските сътрудници взаимност, осъзнаване на икономическия интерес на Европа и решение за Шенген в името на общата сигурност.

Румен Радев подсети също по този начин, че Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз работи по всички процедурни механизми, тъй че да бъде открито решение на този въпрос. „ Нидерландия е все по-силно изолирана. Това е най-важното. Трябва и доста връзка, с цел да бъде разяснено смисъла на България за запазване на общата европейска граница и какво значи във времена на икономическа рецесия да стоим с блокирани граници. Какво значи и за нашата стопанска система, и за Европа, за всички динамични браншове, в които е значимо бързото и свободно придвижване на хора, артикули, услуги, капитали, да срещаме сега излишно затормозяване “, съобщи още президентът. 

Запитан за обсъжданите европейски механизми за компенсиране на страните членки за високите цени на природния газ, президентът уточни, че България следи да не допусне по никакъв метод накърняване на националния интерес. Европейските страни имат доста разнообразни специфики във връзка с производството на електрическа сила и е мъчно да се откри пресечна точка. „ Не би трябвало да допуснем да стане по този начин, че България да трансферира средства към някоя страна с по-големи финансови благоприятни условия “, акцентира Румен Радев. По думите на президента Европейският съвет е съумял да се сплоти към кардиналната позиция за отбрана на семействата, на бизнеса, на най-уязвимите и за опазване на конкурентоспособността на Европейски Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР