Независимо дали тренира за маратон, практикува йога или предпочита силовите

...
Независимо дали тренира за маратон, практикува йога или предпочита силовите
Коментари Харесай

Как да разберем дали прекаляваме с физическото натоварване?

Независимо дали тренира за маратон, практикува йога или избира силовите тренировки, всеки човек евентуално най-малко един път си е задавал въпроса дали не прекалява с упражненията и физическото натоварване.

Както се чака, мъчно е да се даде еднопосочен и безапелационен отговор на сходен въпрос. Все отново някои експерти се пробват да обобщят нещата - това прави доктора по медицина Моли Малуф, в изявление за подкаста на Мind Body Green.

Според нея, най-важното нещо, което би трябвало да вземем поради, когато спортуваме, е типът извършения, които сме избрали. Дали те са с нисък и умерен или със супер висок интензитет - и това дефинира времето, което би трябвало да отделим за спорт.

" Можете да вършиме безусловно неограничени количества извършения с умерена активност и това няма да навредите на тялото ", изяснява Малуф. " Така че всекидневно вървене, йога или подготовка с умерени тежести е напълно в реда на нещата. Но когато става въпрос за натоварване с висок интензитет, тогава към този момент би трябвало да имаме едно на разум ", добавя експертът. И предизвестява, че в случай че човек прави над 150 минути тренировки с висока активност на седмица, има евентуална опция да увреди митохондриите.

За това изявление Малуф се базира на проучване от 2021 година, в което откриватели откриват митохондриално увреждане и даже повишена непоносимост към глюкоза при тези, които прекарват повече от пет часа седмично в интензивни извършения.

Разбира се, не би трябвало да се не помни, че всичко е строго индивидуално и всеки има различни равнища на приемливост, когато става въпрос за подготовка.

Но по какъв начин в действителност може да разберем, че прекаляваме с упражненията? Според Малуф отговорът се крие в това по какъв начин се усещаме след подготовка - енергични и мощни или изтощени и летаргични. От значение е и дали се разсънваме заран изморени и имаме ли нужната сила, с цел да да изкараме целия ден. Кожата, косата, ноктите и тяхното положение също могат да бъдат индикатор, както и салдото на хормоните.

Трябва да се има поради, че всеки един от тези признаци може да бъде обвързван и с други фактори, като да вземем за пример дълготрайност на съня, диета, банкет на медикаменти. Но в случай че човек неотдавна е почнал да тренира повече от нормално и забележи някои от горните признаци, тогава може да се замисли да промени спортните си привички.

За тези, които практикуват високоинтензивни тренировки, ограничението им до максимум пет часа седмично е най-хубавият метод за отбрана на тялото и предотвратяване от претоварване и отмалялост. Ако сме се спрели на упражнения с ниска или умерена активност, може последователно да ги усилваме, само че това би трябвало да се случва постепенно и да е съобразено с самостоятелните особености.

А най-хубавото нещо, което всеки можете да направи, е да слуша тялото си и съгласно това да поправя построените досега спортни привички.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР