Независимо че с всеки изминал ден европердседателството приближава прага на

...
Независимо че с всеки изминал ден европердседателството приближава прага на
Коментари Харесай

Езикът на омразата властва в парламента

Независимо че с всеки минал ден европердседателството доближава прага на България, депутатите я карат постарому. Очевидно хората на Ахмед Доган са повели сериозна война с наричаните от тях националисти и нямат никакво желание да ги оставят умерено да обитават във властта. Дразненето на Патриотите, гледането под лупа на всяко тяхно деяние или дума са умишлено определена и следвана тактичност на Движение за права и свободи, с цел да се демонстрира всеки ден какъв брой са нездравословни за ръководството на страната, както и да се стимулира настояването за "демонтажа " им от властта. Патриотите също не остават длъжни на главния си зложелател, отвръщат му със обединен залп, даже си изпускат нервите и употребяват обидни квалификации. И макар непрестанните апели на партийните водачи да се заобикаля езикът на омразата, както и клетвите на политическите сили, че са срещу този жанр на говорене, грозната, обидна тирада продължава да се лее от парламентарната естрада.

Ньойският контракт, подписан преди съвсем век, стана причина за ново сблъскване сред Движение за права и свободи и "Обединени патриоти " в сряда (29 ноември) в пленарната зала на Народното събрание. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ прочете декларация, в която изясни, че националистите са поискали прекрояване на границите, с което са заплашили още веднъж мира в района, а ГЕРБ безмълвно ги поддържат. Повод за изказването на Карадайъ бе проведеното от Вътрешна македонска революционна организация предходната неделя факелно шествие митинг във връзка 98-ата годишнина на Ньойския контракт. В него взе участие и евродепутатът Ангел Джамбазки.

"Настояваме президентът, Народното събрание и държавното управление да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и опитите им за прекрояване на границите. На 26 ноември 2017 година с поредност от факелни шествия, проведени от Вътрешна македонска революционна организация и други националистически организации, се обявява напиращият реваншизъм, този път в границите на исторически реминисценции, опити на потребление на исторически обстоятелства като контракти, чието деяние от дълго време е суспендирано от следващи контракти ", разгласи Мустафа Карадайъ. Той напомни и условия от Парижкия кротичък контракт от 1947 година, който дефинира границите на страните през днешния ден. Декларацията на Карадайъ бе прекъсвана с подвиквания от редовете на "Обединените патриоти ", Павел Шопов и Юлиан Ангелов от местата си викаха "еничари ".

Заместник-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев стачкува остро против държанието им и настоя Ангелов да бъде отхвърлен от пленарната зала поради обидната дума, която повторил два пъти - макар направената от парламентарния ръководител Цвета Караянчева забележка. Докато Цонев възразяваше по метода на водене на съвещанието от редиците на "Обединени патриоти ", още веднъж се чуха крясъци "еничар ". Което подсети на депутата за какво е взел думата и той обърна внимание, че към Карадайъ е имало и различен вид подготовка, която трябвало да се чуе на запис от Караянчева, с цел да наложи наказване.

Патриотите обаче демонстрираха, че взаимно си пазят гърбовете изключително когато са в спречкване с Движение за права и свободи. По-късно проф. Станислав Станилов от "Атака " отбрани сътрудника си от Вътрешна македонска революционна организация и обясни, че "еничарин " значи "елитен боец " и не е обидна дума.

Пикът на разгорелите се пристрастености настъпи, когато Юлиан Ангелов също излезе на трибуната с декларация от името на Патриотите. Той оправда шествието на националистите с това, че те почитат историята, паметта на героите и го вършат обичайно от години насам. "Не би трябвало една страна да бъде наказвана и да бъдат рязани етнически територии. От години ние почитаме паметта на тези герои, взели участие във войните. Вашите прародители също са взели участие в тях, само че очевидно през днешния ден вие сте решили да покажете на Европа, че сме най-черните и нямаме право да участваме в ръководството на страната ", отбрани националистическата чест Ангелов. Той изясни, че избрани "еничари " носели пантофи в сараите на Доган. Това към този момент принуди Караянчева да му наложи публично наказване "забележка " според правилника. Всъщност това е първата й глоба на народен представител, откогато е на новия си пост.

"Вие употребявате всевъзможни номера, в това число с доноси, с измислици, с един памфлет и една брошура против българските патриоти, с цел да ги извършите най-черните ", продължи обаче Патриотът, припомняйки за брошурата, която младежи на Движение за права и свободи раздаваха по време на визитата на делегацията на Европейския парламент отпред с Антонио Таяни предходната седмица.

Накрая Ангелов заключи, че от Движение за права и свободи са нездравословни за българската страна и бе скастрен още веднъж от ръководителя Караянчева. Той обаче не се помири, а уточни, че приказва истината. И подсети на придвижването, че идва Рождество Христово.

"Наближава Коледа. По Коледа в Движение за права и свободи се случват чудеса ", заби последния "пирон " депутатът от "Обединени патриоти ", намеквайки за времето на промяната на предходния водач на партията Лютви Местан преди две години.

И защото апелите на парламентарния ръководител да се спре с обидните подвиквания от място, най-много от редовете на националистите, не повлияха на нажежената обстановка, Караянчева даде 30-минутна отмора, с цел да се успокоят пристрастеностите.

Припомняме, че наскоро Валентин Касабов от НФСБ назова представителите на Движение за права и свободи на турски "хлебарки ", които би трябвало да бъдат смачкани, само че тази грозна засегнатост остана несанкционирана от предходния ръководител на Народното събрание Димитър Главчев.

Преди разправията сред Движение за права и свободи и Патриотите в сряда депутатите от болшинството отхвърлиха предлагането на Българска социалистическа партия за чуване на ръководителя на Националното бюро за надзор над специфичните разследващи средства Бойко Рашков. Левите желаеха той да дава отговор на въпроси за нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и публицисти след негови изказвания в медиите, че има данни за такива нарушавания за заплашване. От ГЕРБ възразиха, че сходно бързане не е належащо, защото идната седмица в пленарната зала ще се преглежда отчетът за активността на Националното бюро за надзор над специфичните разследващи средства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР