Независимият депутат Елена Гунчева, която напусна парламентарната група на партия

...
Независимият депутат Елена Гунчева, която напусна парламентарната група на партия
Коментари Харесай

Гунчева: Показвам истинското лице на Костадинов, а той се оплита в лъжи

Независимият народен представител Елена Гунчева, която напусна парламентарната група на партия „ Възраждане “, провокира огромна полемика през предходната седмица, откакто разгласява чат от групата на партията. В него се вижда, че водачът Костадин Костадинов е подготвен да тегли заеми, с цел да обезпечи хора на митингите на партията. След това Костадинов ѝ отговори, само че разговорът продължава. Ето какво още добави по тематиката пред ФАКТИ тя.

- Г-жо Гунчева, още веднъж разбунихте духовете, откакто преди дни публикувахте чат от групата на „ Възраждане “. Вътрешна война ли е това?
- Вътрешна война няма. Аз към този момент съм отвън партия „ Възраждане “. Но постоянно съм била на мнение, че истината за всеки политик и партия би трябвало да се знае. В това няма нищо персонално. Защото политиците след време стартират да ръководят страната. И всички тези проблеми, които в този момент някои смятат за вътрешни работи, единствено партийни и персонални, се трансформират в проблеми на страната и на народа ни. Когато в една партия, която е парламентарна или може да стане такава, има сходни проблеми с фрагменти, с финансиране, с прикриване на истината, това би трябвало да се знае от гласоподавателите. Това не касае единствено членовете ѝ. Целта на всяка партия е взимане на властта, по хипотеза. Точно по тази причина би трябвало да знаем какви хора избираме там. И когато един водач не съумява да реши проблемите в партията или я управлява по неправилен метод, за какво би трябвало да имаме вяра, че ще е по-различно, в случай че стартира да управлява страната? Ако не може да подбере експертни фрагменти за партията си, по какъв начин да чакаме, че ще избере такива за държавното ръководство?

- Срещу вас се образува голям фронт, който несъмнено излиза от границите на положителния звук. Колко можете да издържите на това и заслужава ли си…
- Аз знам цената на истината. 13 години подлагах на критика ГЕРБ и Борисов и сама си знам на какъв брой закани, обиди и клюки бях подложена. Преди няколко години заплашиха даже сина ми, че в случай че не си затварям устата, повече мога да не го видя. Винаги е неловко да развенчаеш идола на хората и да кажеш истината. Аз изцяло разбирам, че доста хора са разочаровани и първата им реакция е да се извърнат против мен. Най-трудно човек се разделя с илюзиите си и очакванията. А във „ Възраждане “ имат вяра доста хора. Вярват в концепцията и по тази причина избират да не виждат несъответствията и нещата, които могат да станат проблем. И точно по тази причина споделям това, което знам. Защото към този момент преживяхме доста разочарования от месии и спасители. Все още считам, че в случай че в партията се провеждат и вземат ограничения да решат тези проблеми, а Костадинов осъзнае, че с авторитаризъм и неистини не се взема решение нищо, може и да излязат по-силни от това. В партията има доста честни и свестни хора, същински родолюбци. И тъкмо те би трябвало да осъзнаят, че не постоянно задачата оправдава средствата. И никой водач не е по-голям от концепцията и от България.

- Какво искахте да покажете с този чат. Вадите, въпреки всичко, вътрешна информация от партията?
- Както споделих, истината би трябвало да се знае. Когато изнесох аргументите за напускането си, аз се аргументирах и им пожелах триумф. Още на идващия ден бях наклеветена, че съм предателка и са ме купили с „ един милион причини”, което непрекъснато се повтаря от цялото управление на „ Възраждане “, вършат се отвратителни подмятания за пазарлък, постове и пари. Членове и почитатели на партията ме заляха с обиди, които минаха всевъзможни граници на образование и просвета. Обвиниха ме, че неистина и че няма нищо правилно в това, което споделям. Затова и извадих тези доказателства. Имам и други и то много по-сериозни. Но моята цел не е да унищожавам партията, а да ги накарам да осъзнаят проблемите и в случай че могат, да ги решат. А и да се защитя. Ако не ме наскърбяват и клеветят, въобще няма да се занимавам с тях. Но те не се стопираха. Вътрешна информация, когато се отнася до това какви са политиците, които желаят да ни ръководят, няма и не може и да има. Например, вътрешна информация ли е това, че водач на партия, която се смята за идната първа политическа мощ, назовава младежи, майки с деца, които поддържат държавното управление „ фашистка измет” и даже с друга дума, извънредно обидна и неприлична. Дали един ден пък няма от екрана на тв приемника този водач по този начин да се обърне и към народа си. Вече един подобен, който ни наричаше тулупи и безделници, имахме. Когато презираш хората, които не са съгласни с теб и ги обиждаш, не ставаш за водач. Лидерът би трябвало да демонстрира почитание даже към враговете си. А не да афишира за зложелател всеки, който не го харесва.

- Толкова ли сте разочарована към този момент от работата на някогашните ви сътрудници?
- От работата - не съм. Свършихме положителни неща в Народното събрание, имаше доста положителни начинания и законопроекти. Но тези проблеми, които показах, попречиха да бъдем още по-добри и ефикасни. Можеше доста повече неща да се създадат, в случай че имахме повече експертиза, в случай че общувахме повече с жителите. Разочарована съм най-вече от отношението и работата с водача и управлението на партията. А подозренията, които имам за сделките с ГЕРБ, ме разочароват още повече. Когато стартират взаимни дейности с хора, които до момента 13 години са грабили България и се поддържат техни оферти, за мен това е знак, че нещо не е наред. И съм разочарована, че към този момент не говорихме нито за корупцията на ГЕРБ, нито за това, какво се е случвало тези 13 години. В един миг главният зложелател ни станаха от „ Продължаваме промяната”. Без подозрение, те направиха доста неточности, само че да не забравяме кой докара страната до злополука.

- Какво на кого потвърждавате, когато влизате в подобен разговор?
- Защитавам се. Освен това, им давам урок, че каквото дават, това ще получат. Ако бяха постъпили отговорно и възпитано, нямаше да се стигне дотук. Но на всяка клюка и неистина ще давам отговор с доказателства за тях. Искам и хората да видят защо става дума. А не да се хващат на неистини. Хората не знаят каква е истината. Те виждат един водач, който има прелестни хрумвания и приказва доста добре. Те не виждат по какъв метод приказва за тях зад тила им, не виждат по какъв начин гласоподава дружно с ГЕРБ, не виждат авторитаризма и метода на асортимент на фрагментите в партията. Затова и аз ги споделям тези неща. Защото, отново дублирам, за политиците би трябвало да се знае цялата истина. За да не се лъжем повече по избори.

- Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов ви отговори, че чака да го обвините и в човекоядство. Имате ли подобен чат…
- Винаги съм му казвала, че би трябвало да си смени пиарите, които много постоянно го слагат в неуместни обстановки. Считам, че това е прекомерно детинско и наивно. Преди няколко месеца на някакви обвинявания, още веднъж дадоха отговор със същото, че чакат да ги обвинят в яденето на дребни деца. Малко стартират да се повтарят. Аз демонстрирам същинското лице на Костадинов, а той се оплита към този момент в неистини. Добър водач би прекратил всичкото това още в самото начало. Вместо да ме клюки, можеше да се разделим с положително и всеки по пътя си. Той избра войната.

- Няколко пъти казвате, че Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Костадин Костадинов са говорили уединено в Народното събрание в стаята. Какво е следвало по-късно?
- Вече излезе статистика какъв брой пъти сме дали своят вот дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. И обяснението не за всичко е това, че сме съпротива. Аз на тези диалози не съм участвала, тъй че не знам защо са се договаряли. Но пък и не съм видяла различен ръководител на ПГ с изключение на веднъж Карадайъ, да идва в стаята на групата ни.

-Да излезем от някогашната ви партия. Скоро имахте диалог с Йордан Манджуков от „ Продължаваме промяната “, когато партията му събираше болшинство в Народното събрание. Какво желаеха те от вас, с цел да ги подкрепите, и на какво държахте вие, с цел да имат гласа ви…
- Попитаха дали ще ги поддържа и при какви условия. Обясних им, че това, че съм отвън „ Възраждане “, не значи, че съм си трансформирала мнението за държавното управление и ръководещото болшинство. Казах им моите цели, споделих им да създадат стратегия, която да зачита националните ползи и това е. Няма по какъв начин да ги поддържа. Без значение какво биха създали. Защото към този момент се провалиха съществено и нанесоха вреди. Изчаках да видя и програмата, само че не ме впечатли. А грешките с газа, съветските дипломати, оръжието за Украйна, направиха изцяло невероятно каквато и да било поддръжка от моя страна към кабинет на „ Продължаваме промяната “. Политиката не се състои от покупко-продажби. А от правила, когато има такива. Моят принцип е да не поддържам хора, които са работили във щета на България.

- След два провалени мандата президентът е на ход. Радев ще го връчи на Българска социалистическа партия, само че още веднъж ще се търси разговор с самостоятелните депутати. Вие на какво държите?
- Много пъти заявих, че изборите не са най-хубавото решение, само че са единственият излаз от тази рецесия. Явно е невероятно да се сформира програмно държавно управление, подкрепено от всички партии в Народното събрание, в това число опозиционните. Защото, най-малко съгласно мен, това ще е положително решение, националноотговорно. Като всички – ръководещи и съпротива, седнат на една маса и създадат законодателна стратегия и стратегия за ръководство, в които да са заложени целите на българския народ, а не на непознати посолства или избрани партии. Но това е в областта на невероятното. Затова и отиваме на избори. 47-то Народно заседание към този момент няма публично доверие. Няма парламентарна непоклатимост. И по-добре тази политическа рецесия да се опитаме да я решим в този момент, в сравнение с след една тежка зима.

- Какво са ви целите, с цел да подкрепите някакъв предстоящ нов кабинет в този парламент?
- В този парламент няма по какъв начин. Вече споделих за мен какво е положителното решение. Но не виждам нито политическа воля, нито желание за такова нещо. Едните желаят държавно управление непременно, другите избори непременно. При такава колизия на ползи, по-добре народът още веднъж да реши кого желае в Народното събрание.

- Болничният ви изтича на 13 юли. После какво следва…
-Болничният ми е удължен, след към 10 дни ще ме оперират. В взаимозависимост от това какво ще се случи, ще реша по какъв начин да продължа.

- Какво и кого подкрепяте?
- Единствено и единствено концепцията за България, за българските национални ползи. Ще поддържа всеки, който работи за народа ни и който слага България над персоналните и партийни ползи.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР