Независимите хотелиери и гигантските световни вериги все по-често се свързват

...
Независимите хотелиери и гигантските световни вериги все по-често се свързват
Коментари Харесай

Защо световните брандове все по-често си партнират с малки хотели?

Независимите хотелиери и гигантските международни вериги все по-често се свързват с контракти за франчайзинг, защото високите лихвени проценти удариха хотелиерската промишленост в световен мащаб забавиха строителството на нови места за настаняване.

За огромните вериги новите контракти за франчайзинг, подписани вследствие на превръщане, радват вложителите, защото дават опция за отварянето на нови хотели в кратковременен проект. В същото време самостоятелните частни места за настаняване обичат да минават към франчайз съглашения, тъй като това им дава по-голям достъп до евентуални резервации и по-евтино финансиране от кредиторите.

Исторически видяно, световните конверсии са довели до 10-20% от заетостта на стаите, влизащи в системата, а през днешния ден евентуално този % е покрай 40 “, споделя Патрик Шолс, финансов анализатор на Truist, пред Reuters.
Световни марки
За основаната в Съединени американски щати компания Marriott International конверсиите през 2023 година носят 40% от органичните записвания на стаи, което е двойно повече от 20% година по-рано. Половината от новооткритите хотели на основаната във Франция Accor през предходната година също са били посредством сходни конверсии. Тази наклонност е в действие за цялата промишленост.

„ В условия, в които дълговите пазари за ново строителство са ненапълно свити, смисъла на конверсиите се покачва “, разяснява основният изпълнителен шеф на Marriott Антъни Капуано по време на диалог с вложителите по-рано тази година.

Хотелиерите като цяло се възползваха от взрива на пътуванията след отминаването на пандемията. Икономическото възобновяване обаче пристигна с по-високи лихвени проценти, което усложни живота на по-малките оператори, които разчитат на финансови заеми за финансиране на активността си.

През 2023 година са били открити почти 1980 хотела, което е по-малко от 2730 през 2019 година, съгласно данни на компанията за изследване на развиването на хотелиерството Lodging Econometrics.

Достъпът до финансиране на хотели, изключително в Южна Америка, сега е стеснен, защото доста от тях срещнаха усложнения при покриването на задълженията си по време на пандемията “, споделя Фернанда Л`Хопитал, шеф на отдела за съвещания и оценки за Южна Америка в консултантската компания за HVS.

„ В същото време едно място за настаняване под международен бранд може да бъде доста по-работещо за притежатели, на които им се постанова да рефинансират заеми или са изправени пред „ стена от падежи “, отсрочени по време на пандемията ”, прибавя Робин Фарли, финансов анализатор от UBS.
„ Меки “ марки
Големите оператори пускат „ меки “ конверсионни марки, целящи да привлекат самостоятелните притежатели. Пример за подобен бранд е веригата Spark на Hilton, оповестена през януари 2023 година За по-малките оператори преобразуването на техните места за настаняване им дава достъп до посетители, които разчитат извънредно на стратегиите за преданост на огромните вериги, с цел да резервират стаи.

„ Никога нямаше да създадем конверсията, в случай че не бяха Hilton “, споделя Лу Кариер, основен изпълнителен шеф на Distinctive Hospitality Group, която откри първия хотел Spark в Кънектикът. „ През първите два месеца над 45% от гостите на този хотел бяха членове на Hilton Honors. За мен това беше удивително “.

Приходите на Hilton от франчайз и лицензионни такси са се нараснали с 14,6% на годишна база през 2023 година и с 38,5% през 2022 година, до момента в който тези на Marriott - с 13% през 2023 година и с 40% през 2022 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР