Независима комисия, която разследва изчезването на 43-ма студенти в Мексико

...
Независима комисия, която разследва изчезването на 43-ма студенти в Мексико
Коментари Харесай

Мексиканската армия е обвинена за потулване на информация за изчезнали студенти

Независима комисия, която проверява изгубването на 43-ма студенти в Мексико през 2014 година, упреква въоръжените сили на страната, че съзнателно крият информация за случая.

Официалната версия е, че членове на наркокартел са умъртвили студентите и са изпепелили останките им. Но какво тъкмо се е случило с тях е предмет на яростни разногласия.

През август подкрепената от държавното управление комисия за определяне на истината разгласи нещастието за " държавно закононарушение " и съобщи, че военните носят обща отговорност - директно или заради немарливост.

Имаше " вътрешно решение да не се дава повече информация " за случая, съобщи пред кореспонденти Карлос Беристайн, член на Интердисциплинарната група на самостоятелните специалисти (GIEI).

Той съобщи, че специалистите на комисията са видели документ от Генералния щаб на мексиканския секретариат по защитата с указания " да се даде координиран отговор ".

" Това за нас е недопустимо ", сподели Беристайн като добави, че очевидци са уведомили комисията, че документите на разузнаването са били разпръснати на разнообразни места, с цел да бъдат скрити.

GIEI е орган, основан през 2015 година по силата на съглашение сред мексиканското държавно управление и Междуамериканската комисия по правата на индивида (IACHR). Групата " възобнови " детайли от следствието, съобщи колумбийският юрист Анхела Буитраго, също член на комисията за определяне на истината.

Това значи, че прокуратурата може да възобнови заповедите за арест на към 20 военни, взели участие в следствието, добави Буитраго. Заповедитебяха анулирани през септември.

Тя посочи, че мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор " непосредствено е изискал отчет ".

Първоначално проверяващите твърдяха, че студентите, които са отивали на проява в Мексико сити, са били арестувани от корумпирана полиция и предадени на наркокартел, който ги е взел за членове на конкурентна тайфа.

В формален отчет, показан от държавното управление през 2015 година, се заключава, че членовете на картела са умъртвили студентите и са изгорили останките им на бунище.

Само три жертви са разпознати.

Първоначалните изводи, които освобождават от отговорност членове на въоръжените сили, са отхвърлени от родственици и самостоятелни специалисти.

През предишния месец мексиканските управляващи оповестиха ареста на девет полицейски чиновници от щата Гереро, обвинени в присъединяване в изгубването, а през януари Съединените щати депортираха някогашен полицейски чиновник, също забъркан в проблема. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР