Незапомнена гръмотевична буря в понеделник вечер в Гълъбово повреди 4

...
Незапомнена гръмотевична буря в понеделник вечер в Гълъбово повреди 4
Коментари Харесай

Гръмотевична буря потопи 6 стълба на електропроводи в язовир Розов кладенец

Незапомнена гръмотевична стихия в понеделник вечер в Гълъбово повреди 4 електропровода напрегнато 110 киловолта и потопи 6 от техните стълбове във водите на язовир " Розов бунар " край миньорския град, оповестиха през днешния ден от Енергийния систематичен оператор, който е притежател на оборудванията. Засегнати са електропроводите " Мир ", " Единство ", " Успех " и " Прогрес ", прецизираха от ЕСО. Те обслужват Топлоелектрическа централа " Брикел ", който наложително спря работата си след повредата, видя на място репортерът на " 24 часа ".

Бурята се извила към 21 часа, описаха риболовци, които са на бивак край язовира. " Небето и водата се сляха, когато удари гръмотевицата, се чу единствено едно мощно " ву-у-у ", напомня си Венко от Димитровград. Наложило се даже да връзват колите си за близките борове, с цел да не ги отнесе вятърът във водата.

Енергетици допускат, че мълния е блъснала етапа на един от стълбовете на електропровода в язовира. Металният дирек се е завъртял и усукал, като усукал и жиците край себе си. Те на собствен ред помели в язовира и другите стълбове. Местни настояват, че тези стълбове са тук от 1961 година, когато е пусната в употреба тогавашната Топлоелектрическа централа " Марица изток 1 " / през днешния ден Топлоелектрическа централа " Брикел " / и оттогава не били подменяни или ремонтирани.

В съседство през язовира минава един от електропроводите на новата Топлоелектрическа централа " АES Гълъбово ", който е напрегнато 400 киловолта. Неговите стълбове не са потърпевши от бурята.

Язовир " Розов бунар " е софтуерно езеро за топлоцентралите " Брикел ", " AES Гълъбово " и " КонтърГлобул Марица изток 3 " - водата му се употребява за изстудяване на турбините им, и е нещо естествено трасето на електропроводите им да минава косо през язовира, обясниха специалисти.

Още през днешния ден експерти от ЕСО и от мини " Марица изток " се заеха да изградят " байпас " на развалените електропроводи - нови електропроводи, които да заобиколят мястото на повредата. Те чакат да вечерта Топлоелектрическа централа " Брикел " още веднъж да проработи обикновено. Засега не се знае каква ще бъде ориста на потопените в язовира стълбове.

Подобни провали по стълбовете на електропроводите в региона имаше през ранната пролет на 1986 година, когато жиците бяха обледенени, натежаха и по същия метод усукаха металните стълбове, припомниха локални. Доскоро част от тях още стояха по трасето на електропровода.

Заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков сподели пред " 24 часа ", че бурята траяла към 2 часа сред 21 и 23 часа в понеделник. Над града се изсипали градушка и пороен дъжд, които наводнили 2 къщи, част от стадиона и спортната зала на Гълъбово. Днес пожарна изпомпваше водата от мазетата на залата.

Едно остаряло дърво паднало в двора на Второ главно учебно заведение " Христо Ботев ", през вчерашния ден то бе нарязано и отстранено. Заради късния час няма потърпевши от бурята хора. Стихията засегнала единствено общинския център - в прилежащите села не била паднала и капка дъжд. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР