Незабавни строителни откази за строеж на нови кооперации и спиране

...
Незабавни строителни откази за строеж на нови кооперации и спиране
Коментари Харесай

Запазете Бедечка“ с публично становище на водещ юрист

Незабавни строителни отводи за градеж на нови кооперации и прекъсване на отреждането на имоти за застрояване в парк " Бедечка ". Това желаеха от гражданското съдружие " Запазете Бедечка ".

Повод за настояването им са няколко нови петна за градеж в самото сърце на парка до Стария чинар - има напън тези имоти да се отредят за градеж в плана за нов общ организационен проект. От Общината не издават и нужните отводи за нови кооперации . Защитниците на парка изпратиха юридическо мнение, което потвърждава, че тези отводи могат и би трябвало да се издадат.

 Собственици заплашват природозащитници в
Собственици заплашват природозащитници в " Бедечка "

Хора, представящи се за притежатели на имоти се възпротивили на разчистване и боядисмява

Паркът би трябвало да бъде дефинитивно избавен с изменение на общия организационен проект на сесия на общинския съвет на 28 септември, чакат бранителите на зелените площи . Огромна е заплахата това избавяне да е отчасти. Свой имот в същинската част на парка има и " Лидъл " . Въпросът в този момент е дали и този имот ще бъде предназначен за застрояване, или за парк.

Парцелът е последната допустима връзка на парк " Бедечка " с различен старозагорски парк - Зеления чеп . Проблем има и със стадион " Химик ", и с териториите към него, които съгласно думите на кмета Живко Тодоров ще бъдат застроени.

Общината по този начин и не издава отводи за строителството на още кооперации в същинската част на парка. Затова " Запазете Бедечка " изпрати стимулирано мнение до кмета и основния проектант .

 Съдят Стара Загора - не споделя по какъв начин са изхарчени парите за референдума
Съдят Стара Загора - не споделя по какъв начин са изхарчени парите за референдума " Бедечка "

Остава заплахата в същинската част на зелената повърхност да се нароят още здания и даже хипермаркети

Автор на юридическото мнение за строителни отводи е юристът, изготвил мотивацията, която залегна в основата за предлагането на Живко Тодоров за цялостно опазване на зелената повърхност.

Юристът оспорва оправданието на администрацията на Община Стара Загора, че правосъдно решение ги принуждава да издадат две нови строителни разрешителни за кооперации . Становището му гласи: " веднага като строителната възбрана е наложена за територията на парцелите, за строителство, в които се желае издаване на позволение за градеж, основният проектант би следвало да постанови отвод от издаване на позволение за градеж ".

От гражданското съдружие не могат да си обяснят държанието на основния проектант на Общината Виктория Грозева, която не издава отводи.

Вече строящите се осем кооперации, станаха причина за оставката на предходния основен проектант на Общината. По-късно обаче се разбра, че точно подписът на сегашния основен проектант, тогава заместител, стои под разрешителните за към този момент готовите кооперации.

От самодейността " Запазете Бедечка " разполагат със скица, в която се възнамерява даже отреждането на още няколко нови имота за застрояване в сърцето на парка до Стария чинар. Това е прословутият комплекс, в който към този момент се построяват 8 кооперации. Около този комплекс бяха унищожени и дървета.

Според бранителите на зелената повърхност, архитектите, които изготвят новия Общ организационен проект (ОУП) работят по към този момент пета или шеста версия. Тя позволява от ден на ден застрояване и няма нищо общо с техническото задание, признато с голямо болшинство от общинския съвет преди година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР