Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия у нас, организира

...
Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, посланик на Грузия у нас, организира
Коментари Харесай

Грузински монах ще пее мистична музика на арамейски език в Бачковския манастир

Нейно Превъзходителство Тамара Лилуашвили, дипломат на Грузия у нас, провежда извънредно събитие в Бачковския манастир на 28 май.

Поводът е Денят на независимостта на страната, възвърната след близо 200—годишно съветско владичество, и неин народен празник. Ще бъде маркирана и 30-годишнината от определяне на дипломатическите връзки сред Тбилиси и София.

През последните десетилетия народът на Грузия упорства и преодолява доста компликации, с цел да утвърди страната като съвременна и демократична страна, построена върху основата на нейната европейска история, датираща от раждането на западната цивилизация.

Бачковският манастир „ Успение Богородично “ не е определен инцидентно. Той е учреден през 1083 година от грузинският военачалник, популярен доместик на западните войски на византийския император Алексий Първи Комнин, и неговият брат Абазий.

Посланикът Лилуашвили е поканила за магическо съсллужение грузинският духовник от асирийски генезис архимандрит Серафим (Бит-Хариби). Той и хорът му извършват грузински полифонични песнопения с съвсем галактическо звучене.

Отец Серафим е асирийски християнин, някогашен занаятчия по бойни изкуства. Той посвещава живота си на Исус като облича отшелнически одежди и отива да служи в дребното грузинско селце Кенда. Там живеят към 2000 асирийци, които приказват арамейски, езикът, на който мнозина имат вяра, че е проповядвал Исус.

Песнопенията на отец Серафим, които са на арамейски, ни дават опция да чуем език на 2500 години и да преживеем чувството по какъв начин би звучала Библията, представена от Исус Христос.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР