Неясното бъдеще и времето, в което живеем в момента, сякаш

...
Неясното бъдеще и времето, в което живеем в момента, сякаш
Коментари Харесай

Катрин Деньов и Ив Сен Лоран – една „красива любовна афера“

Неясното бъдеще и времето, в което живеем сега, като че ли още повече предизвика стилните дизайнери да се връщат обратно в предишното. По-вдъхновяващо е то, по-наситено с истории, с мода, с обич. Затова и Антъни Вакалеро, изобретателният шеф на Saint Laurent, кани за пролетната си акция една от музите на самия Ив Сен Лоран – невероятната, която на 77 години застава пред обектива на Дейвид Симс в типичен черен тренчкот.
               

„ Най-красивата ми любовна спекулация е с теб “ , споделя през 2002 година, когато отбелязва 40-годишнина от кариерата си, на френската актриса, която остава негова муза и другарка до гибелта му през 2008-а. Двамата се срещат през 1965 година, когато тя пристъпва в ателието му по рекомендация на тогавашния й брачен партньор – фотографът Дейвид Бейли, с цел да й направи рокля, защото двамата са поканени на банкет на кралица Елизабет. „ Беше от бял креп, бродирана като детска рокличка, напълно права, доста изчистена. Беше цялостно безумство, че я поръчах. Но желаех единствено нея. Исках с нея да бъда показана на британската кралица. Пазих я дълго “, спомня си за тази първа рокля на Ив Сен Лоран Деньов. Така стартира тяхната история, която ще продължи близо половин век.

Дизайнерът стартира да основава нейните тоалети за филмите, в които играе, като най-известни стават тези от кино лентата Belle de Jour на Луис Бюнуел, една от емблематичните функции на актрисата. Може би всички помнят черният шлифер от винил, в който се появява Катрин Деньов в него и може би неслучайно Антъни Вакарело я облича в сходен тренчкот в акцията си.
               

След триумфа на тандема Сен Лоран и Деньов в този филм, следват още няколко продукции. „ Наричам я „ Катрин, блага моя “, а тя ми изпраща рози “, спомня си в изявление за Elle дизайнерът.

„ Тя е най-прелестната, най-сърдечната, най-нежната и най-закрилящата другарка. Когато излизам с нея или се снимаме, тя ми оказва помощ да надвия свенливостта си и сред нас се открива прелестен контакт.

Тя е жена, която ме кара да бленувам, а фантазиите са нещо толкоз рядко, че тя заема изключително място в сърцето ми “, добавя той.

„ Приличаме си ненапълно. Като охлюви сме. Понякога непременно би трябвало да излезем от черупката си, с цел да вършим нещо. Той се крие. Аз се демонстрирам. Голямо изпитание е “, споделя Катрин Деньов в биографичната книга за Ив Сен Лоран на Лоранс Бенаим. Тя в никакъв случай няма да не помни лекотата, с която се движи към нея по време на пробите им, срамежливия у сексапил отвън ателието и „ нашето безмълвно съучастие, лудият ни смях и меланхолията, които ни събраха дружно. “

Когато преди две години актрисата продава къщата си в Нормандия, където е съхранявала всичките си знакови тоалети на дизайнера, взема решение да ги продаде на търг в Christie’s. Общата сума, която той осъществя е над 1 милион $ за над 100 тоалета висша мода.

Още едно доказателство за вдъхновението на от Belle de Jour и 60-те години на предишния век е и 7-минутното видео, което основава с режисьора Гаспар Ное и с което вършат нов прочит на кино лентата на Бунюел. Този път основната роля е поверена на още една фешън икона –, а сюжетът ни придвижва в празен сценичен салон, единствено с няколко от обичаните модели на Вакарело в публиката, напомняйки ни на рестриктивните мерки, на които сме подложени сега.

На фона на песента I Feel Love на Дона Съмър Вакарело и Ное ни карат да се движим сред страха и удоволствието, сред упадъка и чувството за сексапил, което в последно време сме позагубили в устрема си да бъдем мъжки девойки. И да се върнем към женствеността... във всичките й форми!


 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР