Неяснотите около войната в Украйна са неизброимо количество – от

...
Неяснотите около войната в Украйна са неизброимо количество – от
Коментари Харесай

В сянката на Z: Защо руските танкове в Украйна носят този знак?


Неяснотите към войната в Украйна са неизброимо количество – от това за какво изобщо Владимир Путин разпореди пълномащабна инвазия до въпроса по какъв начин изобщо на този спор може да бъде поставена точка. Има обаче един малък и, за страничния наблюдаващ, чисто образен подробност, който е обгърнат в тайнственост.
Снимка: Reuters

На всички фотоси от регионите на сражения виждаме съветска бойна техника с изрисувани на нея идентични знаци. Най-често е латинската писмен знак Z, само че има също и V, X, O и други, въпреки и доста по-рязко. Какво значи това?

Поне четири версии

Още в дните преди спора съветските сили не криеха новите обозначения върху танкове, бронетранспортьори, камиони и всевъзможен различен преносим сухоземен инвентар.

Официално пояснение от Москва дълго време нямаше, като чак на 3 март ведомството в „ Инстаграм “ показа формалната версия. Тя е, че буквите имат чисто идеологическо значение – Z е „ Към успеха! “, а V – „ Силата е в истината “ и „ Задачата ще бъде изпълнена “.



Според военни специалисти, обаче, това може надалеч да не е цялата истина. Z-ката, да вземем за пример, има необяснима по отношение на горната версия разновидност с слагане на буквата в квадрат.

Бившият шеф по въпросите на защитата в експертната организация RUSI проф. Майкъл Кларк, че знаците може да демонстрират каква е крайната цел на обещано поделение в хода на офанзивата. Подобни обозначения са имали американските войски в Ирак.

Според други английски специалисти, знаците демонстрират произхода на подразделението – Източния боен окръг, Крим, морската пехота, чеченския Спецназ, беларуската войска и така нататък

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР