През юни известният гръцки композитор Микис Теодоракис проведе гигантски концерт

...
През юни известният гръцки композитор Микис Теодоракис проведе гигантски концерт
Коментари Харесай

Микис Теодоракис срещу Алексис Ципрас и Брюксел


През юни известният гръцки композитор Микис Теодоракис организира великански концерт със своя музика с присъединяване на към 1000 артисти и пред десетки хиляди фенове на античния мраморен стадион Панатенаик в Атина.

Мнозина мислеха, че това може да е неговото появяване за „ довиждане “. На 92 година,обаче, този плодороден композитор с дългогодишно присъединяване в лявата политика персонално дирижира някои от фамозните си песни от инвалидната си количка пред своята изпаднала в възторг публика, измежду която беше в това число президентът на страната и множеството политически водачи в Гърция.

Но имаше един видимо отсъстващ, гръцкият министър председател Алексис Ципрас, с който Теодоракис имаше сложни връзки. След избирането му на власт преди две години и половина Ципрас бе задачата на непрестанната и безмилостна рецензия на Микис Теодоракис, ориентирана към поддръжката на премиера за строгите ограничения на Брюксел, посредством които се прави опит Гърция да бъде изведена от най-дългата от нейните стопански рецесии.

Но в случай че мнозина може и да са си помислили, че огромният концерт през юни може да бъде "великият финал" за Теодоракис, той продължи да се надига против "коварното гръцко правителство" със същия възторг. Използвайки обичания си способ на "открити писма", той продължи безмилостните си офанзиви против държавното управление, обвинявайки го, че е продало страната на нейните кредитори и че е заложило вечно националния й суверенитет.

В неделя той направи една крачка напред. В подписана публикация той настоя, че има "национална нужда да се спре тази аномалия" и че "единственото жизнеспособно решение, съвместимо с актуалната конституция, било всички опозиционни депутати да подадат оставка". Той даже направи забавно разобличаване: че когато актуалният гръцки министър председател го помолил да сътрудничи на новото му ляво държавно управление, Теодоракис споделил на Ципрас, че сегашните политически условия и геополитическото местонахождение на страната не може да разрешат появяването на ляво държавно управление.

Без подозрение Микис Теодоракис ще продължи да извисява сериозния си глас толкоз дълго, колкото е физически кадърен да прави това, и ще се опита да издигне политическото схващане на гръцкия народ посредством музиката си в идващите концерти. Той към този момент чества 92-ия си рожден ден предишния месец, като сложи концерт със свои песни. Подобни събития са в развой на подготовка.

Но дали трагичните апели на този ляв деец или на някой, който се опълчва на гръцкото държавно управление, може да промени политическото въодушевление в Гърция? Официалната съпротива на дясноцентристката партия „ Нова народна власт “ с водач Кириакос Мицотакис неведнъж изиска предварителни избори - те би трябвало да се проведат през 2019 година, само че апелът на новия водач е ненапълно изхабен. Програмата му, която включва фрапантно стесняване на държавната работа, не е задоволително безапелационна. Въпреки че теоретично Гърция би трябвало да излезе от избавителните стратегии през лятото на идната година, мнозина считат, че всеки, който е определен да ръководи, ще следва същата строга икономическа политика, утвърдена от Брюксел. Предсрочните избори са главното условие и на останалите политически партии. Но в политическия набор център-ляво има доста дребни амбициозни партии. За тях ще бъде мъчно да сплотяват силите си под един политически покрив, само че те се пробват да го създадат сега.

"Възхищавам се на Алексис Ципрас. Мисля, че той е сполучлив политик, кадърен да докара страната си до пътя на стабилността ", съобщи ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум, отговарящ за икономическите и финансови въпроси на еврозоната, когато посети Гърция по-рано този месец. Той предложи Гърция да не отива на предварителни избори, като по този метод разстрои опозицията, и съобщи, че строгата политика на Германия по отношение на Гърция няма да се промени след отдръпването от поста на финансовия министър Волфганг Шойбле. Сякаш в координиран ход, Шойбле съобщи в неделя, че гръцката стопанска система е на "правилния път" и "доверието се е върнало".

Алексис Ципрас промени личния състав на пресслужбата си предходната седмица. Някои от новите чиновници идват от Комунистическа партия на Гърция от руската ера. Ще бъде забавно да се види по какъв начин те ще се опитат да убедят едно изтощено, обременено и разочаровано общество да гласоподава още един път за това ляво държавно управление, което в този момент се харесва от Брюксел. /БГНЕС

----

Ариана Ферентину, „ Хюриет дейли нюз “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР