Неврологът Алмира Гимранова призова да се ядат черен дроб и

...
Неврологът Алмира Гимранова призова да се ядат черен дроб и
Коментари Харесай

Рибата и черният дроб са най-полезни за нервите

Неврологът Алмира Гимранова прикани да се ядат черен дроб и риба за подсилване на нервната система. В изявление за Lenta.ru основният доктор на Клиниката по възстановителна неврология, изрежда някои артикули, потребни за нервната система.


Лекарят твърди, че е належащо да се поддържа нервната система, с цел да могат другите системи на организма да действат вярно. Това може да стане, наред с други неща, посредством рационално хранене.

Витамини от група В

Витамините от група В вземат участие в синтеза на невротрансмитерите - субстанции, участващи в предаването на сигнали сред нервните кафези. Освен това те оказват помощ за превръщането на храната в сила за мозъка и нервната система, поддържат хормоналния баланс и защищават от стрес, изяснява неврологът. Витамините от група В се съдържат в месото, черния дроб, рибата, яйцата, млечните артикули, зърнените храни, ядките и зеленолистните зеленчуци.

Витамин С

Гимранова изясни, че този витамин способства за производството на колаген, който укрепва стените на кръвоносните съдове и мембраните на нервните кафези. Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, кивито, касиса, чушките и зелето.

Витамин Е

Според невролога витамин Е също има антиоксидантни свойства и подкрепя регенерацията на нервните кафези. Освен това той усъвършенства кръвоснабдяването на мозъка и облекчава умората.

Витамин Е се съдържа в растителните масла, ядките, семената и зърнените храни.

Магнезий

Този микроелемент контролира нервно-мускулната система, взе участие в предаването на нервните импулси и подкрепя отпущането на мускулите, споделя лекарят. Недостигът му може да докара до нервност, бодърствуване, главоболие и конвулсии. Магнезият се съдържа в шоколада, бананите, боба, граха, соевите артикули и зелените зеленчуци.

Калций

Калцият е от значително значение за действието на мускулите и нервите, както и за поддържането на костите. Той играе роля в процесите на възбуждане и угнетяване в нервната система и оказва помощ за поддържане на прочувственото равновесие. Млечните артикули (особено сиренето), рибата (особено сардината), бадемовите ядки и семената съдържат този детайл, споделя Гимранова.

Йодът е от значително значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, които контролират обмяната на веществата и нервната система. Недостигът на йод може да докара до хипотиреоидизъм, който понижава умствената и физическата интензивност, води до незаинтересованост, унесеност и меланхолия. Йодът се съдържа в морските блага (особено във водораслите), йодираната сол и млечните артикули./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР