Невробиолози от университета на щатаЮта, университета в Гранада и Кембриджкия

...
Невробиолози от университета на щатаЮта, университета в Гранада и Кембриджкия
Коментари Харесай

Откриха метод за изтриване на спомени

Невробиолози от университета на щата Юта , университета в Гранада и Кембриджкия университет откриха, че мозъкът може да филтрира и да изтрие ненужните мемоари , заяви Лайф.

В рамките на проучването им бил разпознат обвързваният с този развой механизъм - съществуването или отсъствието на дадени мемоари директно зависи от интензивността на хипокампуса и количеството на ГАМК (гама аминомаслена киселина) - главния инхибиторен невромедиатор, в него.

Количеството на невромедиатора в хипокампуса повлияло непосредствено върху способността на изследваните хора да подтиснат някои мемоари . Пред участниците били показани думи, които се повтаряли постоянно или рядко. Някои думи трябвало да бъдат запомнени, а други - пренебрегнати.

По време на проучването, осъществено благодарение на магнитнорезонансна томография, било доказано догатката, че за потискането на отрицателните мемоари дава отговор хипокампусът.

Възможно е въз основа на получените резултати да бъде основан подобен на актуалните седативи препарат, който да потисне клетъчната интензивност и да помогне да се не помнят избрани събития.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Communications .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР