Невероятно е да съм отново над земята, каза спасеният тази

...
Невероятно е да съм отново над земята, каза спасеният тази
Коментари Харесай

Спелеологът Марк Дики: Невероятно е да съм отново над земята

Невероятно е да съм още веднъж над земята, сподели избавеният тази нощ американски спелеолог Марк Дики, който бе блокиран от 2 септември в пещерата Морджа, Южна Турция, пишат турските медии.

Американският академик бе изваден от пещерата тази нощ в 00:37 ч. Дики бе превозен с боен хеликоптер в болница в Мерсин, осведомят малките екрани.

При изтеглянето на Дики на повърхността той бе посрещнат от доста спасители, лекари и публицисти, които издигнаха афиш с надпис „ Добре пристигнал на 0 м. “

Турски и интернационалните екипи, измежду които общо 19 български спасители, участваха в акцията за спасяването на американския спелеолог. Четиридесетгодишният Дики бе блокиран в пещерата Морджа в планината Таурус (Тавър), окръг Мерсин, от 2 септември, защото е получил стомашен кръвоизлив по време на интернационална експедиция в пещерата. Морджа е третата по дълбочина пещера в Турция, написа Българска телеграфна агенция.

При изтеглянето на Дики на повърхността той благодари на всички спасители, както и на турското държавно управление за бързата реакция, която по думите му е избавила живота му.

Лечението на американеца подземен стартира на 3 септември, когато маджарски доктор слезе в пещерата (на минус 1040 м.). След това други лекари, в това число български медици, и спасители се редуваха да се грижат за него. Влети са му няколко банки кръв.

Дики сподели, че в хода на болестта си е почнал да повръща огромни количества кръв.

Съзнанието ми стартира да се задържа все по-трудно и по едно време стигнах до миг, в който си помислих, че няма да остана жив, сподели той пред публицисти.

Най-големите провокации за спасителите, които го извеждат от пещерата, са стръмните отвесни сектори и напредването през тиня и вода с ниски температури в хоризонталните сектори. Психологическото натоварване е било обвързвано и с продължителния престой в тъмна и влажна пещера, написа през днешния ден в. „ Хюриет “.

В спасяването на пещерняка вземат участие над 190 спасители от няколко страни, измежду които България, Хърватия, Унгария, Италия, Полша, Турция, в това число лекари, парамедици и опитни пещерняци.

Акцията по евакуацията на Дики стартира в събота, откакто лекарите, които сложиха интравенозни течности и кръв, откриха, че Дики може да преодолее сложното нанагорнище.

Преди да стартира евакуацията, спасителите първо трябваше да разширят някои от тесните проходи на пещерата, да слагат въжета, с цел да го изтеглят на носилка по отвесни шахти и да изградят краткотрайни лагери по пътя.

Дики, който е от Ню Йорк, е прочут откривател на пещери. Самият той е бил пещерен избавител и е взел участие в доста интернационалните експедиции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР