Неутриното, което ежесекундно прелита през човешкото тяло, без да навреди

...
Неутриното, което ежесекундно прелита през човешкото тяло, без да навреди
Коментари Харесай

Неутрино от звездите произвежда флуора, пък той ни пази от кариес

Неутриното, което ежесекундно прелита през човешкото тяло, без да навреди на неговото здраве, е основало огромна част от флуора във Вселената.

По подобен метод въпросните едва изучени обикновени частици са внесли огромен принос в битката с кариеса (именно този детайл се явява химична основа за множеството пасти за зъби). За новото проучване на произхода на флуора споделя Science News.

Дълго време процесът по формиране на флуор оставаше мистерия за учените, само че в този момент физиците в детайли са изучили този въпрос и са стигнали до извода, че основни производители на флуор са частиците неутрино.

Известно е, че за основаването на множеството химични детайли, съществуващи в природата, са виновни звездите. Флуорът с атомен номер 9 е ситуиран сред кислорода и неона в Менделеевата таблица, само че той е минимум публикуван във Вселената спрямо неговите съседи.

Масивна звезда основава голямо количество О2 и неон за времето на своето битие, а по-късно ги изхвърля в Космоса с мощен гърмеж на свръхнова. Забележително е, че кислородът се явява третият най-разпространен детайл в природата след водорода и хелия, а неонът заема пето място в тази статистика. Флуорът не се добира и до 20-о място.

Двама астрономи – Катрин Пилачовски (Catherine Pilachowski) от университета на Индиана и Камерън Пейс от университета на юта – решили да разкрият тайните на образуването на флуора в Космоса. За своето проучване учените употребявали 2,1-метровия телескоп в обсерваторията Кит Пик в Аризона. С него те следили 79 звезди, произвеждащи флуороводород. Флуороводородът е кадърен да гълтам инфрачервеното излъчване и с помощта на това оставя диря в спектъра на излъчване на звездите.

Следи от производството на газа били открити при 51 звезди. Както пишат учените в публикация, оповестена в изданието The Astronomical Journal, количеството на следения флуор се оказало толкоз високо, че евентуално той бил основан от частици неутрино по време на гърмежа на свръхновите.

Когато солидна звезда се взривява, тя изпуска 10 58 частици неутрино, чиято сила е толкоз висока, че те избиват протоните и неутроните от ядрата на неоновите атоми, влизащи в състава на звездите. Така се образува флуорът. Но подобен сюжет, съгласно физиците, не може да изясни огромните количества от този детайл, които следили учените.

За да се дефинира от кое място се взема множеството флуор във Вселената, е належащо да се мери тъкмо температурата на звездите, генериращи флуороводород. Тъй като молекулите на флуороводорода се разпадат при високи температури, спектрите на по-горещите звезди ще покажат по-малко количество от този газ в съпоставяне на спектрите на по-студените светила – даже в случай че и едните, и другите съдържат еднообразно количество флуор.

Предварителните данни от наблюденията на учените сочат, че неутриното в свръхновите е произвело към две трети от флуора, действителен през днешния ден на Земята. Точните данни ще бъдат оповестени през 2016 година.

Откритието на астрономите е в прорез с резултатите от предходно проучване по дадената тематика: Хенрик Йонсон (Henrik Jönsson) от обсерваторията в Лунд (Швеция) е разкрил в звездите много по-малка централизация на флуор. Според него този детайл се появява не поради неутриното, а в нормални нуклеарни реакции в звездите от асимптотичния клон червени колоси, изгарящи водород и хелий. Утихвайки, те „ отдават “ своите външни пластове (заедно с флуора) на цялата вселена.

Спорът сред Йохансон и Пилачовски–Пейс може да бъде решен с правилното установяване на температурите на изучаваните звезди – защото флуороводородът се разпада при високи температури. Тоест за точното установяване на концентрацията на флуора се изисква заслужаващ доверие способ за установяване на температурата.

И въпреки всичко учени, които не влизат в състава на спорещите колективи, считат, че точно неутриното от свръхновите звезди дава от половината до две трети от запасите от флуор на Земята и затова обезпечава отбрана от кариес на хората.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР