Network Rail глоби £6,7 милиона заради фатална влакова катастрофа в Шотландия

...
Машинистът Брет Маккълоу, 45, кондукторът Доналд Дини, 58, и пътникът
Коментари Харесай

Машинистът Брет Маккълоу, 45, кондукторът Доналд Дини, 58, и пътникът Кристофър Стъчбъри, 62, загинаха, когато влакът дерайлира в Кармонт, близо до Стоунхейвън в североизточната част Шотландия, 12 август 2020 г.

Сутрешната услуга ScotRail от Абърдийн до Глазгоу Куин Стрийт дерайлира, след като удари свлачище след проливен дъжд.

От деветте души на борда в 6:38 сутринта услуга, трима бяха убити и шестима бяха ранени, след като влакът се удари в чакъл и други отломки, които бяха нанесени върху релсата.

В четвъртък във Върховния съд в Абърдийн Network Rail призна обвинение, обхващащо периода от май 1 2011 г. до 12 август 2020 г.

Той призна, че не е успял да гарантира, доколкото е разумно практично, че железопътните работници, които не са негови служители, и членовете на обществеността, пътуващи с влак, не са били изложени на „риск на сериозни наранявания и смърт от дерайлиране на влак" в резултат на пропуски в изграждането, инспекцията и поддръжката на дренажни активи и при планиране на неблагоприятни и екстремни метеорологични условия.

Network Rail се признава за виновен за участието си във влакова катастрофа в Шотландия, оставила трима жертви

Компанията също така призна, че не е наложила спешно ограничение на скоростта "при липса на текуща информация за целостта на железопътната линия и дренажни активи между Монтроуз и Стоунхейвън", и не е уведомил машиниста, че не е безопасно да управлява влака със скорост от 75 мили в час, нито го е предупредил да намали скоростта си.

На съда беше казано, че разследването установи, че ако дренажният канал, който преля в деня на катастрофата, беше изграден правилно, той щеше да може да се справи с отмиването на чакъл, довело до инцидента.

Клонът за разследване на железопътни произшествия (RAIB) установи не беше извършена инспекция на дренажа след завършването му и Network Rail не успя да гарантира, че е изграден според правилната спецификация от Carillion, който беше нает от подизпълнител да поеме работата преди повече от десетилетие.

Carillion влезе в принудителна ликвидация през януари 2018 г.

Заместник-адвокатът Alex Prentice KC, обвинител, каза пред съда, че е имало лошо време, което е довело до прекъсване на железопътната мрежа в североизточна Шотландия в деня на катастрофата.

Той каза, че пътници, засегнати от отменени влакове в резултат на проливен дъжд, го описват като „библейски“, а Съветът на Абърдийншър и Градският съвет на Абърдийн са обявили голяма извънредна ситуация поради времето.

Прочетете повече от Sky News:
Кинг споделя съобщение за годишнината от смъртта на кралицата
Тази гореща вълна е много необичайна - ето защо

Г-н Прентис каза пред съда, че записите на разговор между г-н Маккълоу и Сигналистът от района на Кармонт преди катастрофата потвърди, че машинистът е попитал дали има намалено ограничение на скоростта по линията до Стоунхейвън. ."

На съда беше казано, че когато г-н McCullough дръпна аварийната спирачка, не е имало „недостатъчно време", за да окаже влияние върху скоростта на влака.

Катастрофата е станала скоро преди 9:40 ч. сутринта, когато влакът се връщаше към Абърдийн.

Влакът се удари отстрани на мост, причинявайки падането на електрическата кола и един от четирите му вагона в насип.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР