Нетните активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за периода

...
Нетните активи на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за периода
Коментари Харесай

Пенсионните фондове отчитат нарастване на активите

Нетните активи на фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване за интервала 01.04.-30.06.2020 година нарастват с 854 млн. лева, или с 5.7 на 100 и доближават 15,839 млн. лева в края на интервала. Това регистрираха от Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване (БАДДПО).

По трите типа фондове чистите активи през второто тримесечие на 2020 година се променят както следва:

- при универсалните пенсионни фондове (УПФ) нарастват със 753 млн. лева (5,92 на сто);

- при професионалните пенсионни фондове (ППФ) нарастват с 51 млн. лева (4,41 на сто);

- при доброволните пенсионни фондове (ДПФ) нарастват с 50 млн. лева (4,53 на сто).

Доходността за второто тримесечие на 2020 година за всички типове фондове е позитивна

Нивата на среднопретеглена рентабилност за миналите три месеца (01.04.-30.06.2020 г.) са позитивни в резултат на възходящите оценки на финансови принадлежности на интернационалните финансови пазари.

Сн. БАДДПО

След внезапните спадове през месец март, вследствие на пандемичната рецесия и резултатите върху международната стопанска система и пазарите, индикаторите и цените на финансовите принадлежности и борсовите показатели се възвърнаха значително, което усъвършенства представянето на фондовете за този интервал и междинната рентабилност на годишна база е:

УПФ: + 3.09%;

ППФ: + 2.50%;

ДПФ: + 3.44%.

Положителното развиване се дължи както на по-спокойната пазарна среда и възобновяване на международните финансови пазари, по този начин и на дейните дейности, подхванати от пенсионно-осигурителните сдружения посредством използване на подобаващи капиталови подходи, тактики и способи.

За същия тримесечен интервал на миналата година постигнатата рентабилност от ръководство на активите на УПФ е 1,63%, на ППФ е 1,3%, на ДПФ е 1,33%. За първото тримесечие при всички вложители по целия свят имаше негативна рентабилност, до момента в който българските пенсионни фондове съумяха да минимизират вредата от сривовете на фондовите пазари до към 5%.

КФН ще може да прави стрес-тестове на пенсионните сдружения

За този къс интервал от време размерът на краткотрайно снижените доходности обаче е доста по-малък от насъбраната позитивна рентабилност в предишни години. Фондовете работят с струпване и макар краткотрайните спадове и за първото тримесечие беше регистрирано единствено понижаване на насъбраната позитивна рентабилност, до момента в който акумулираните вноски и пенсионните спестявания на обезпечените лица са съхранени и умножени.

През 2019 година ФДПО осъществиха още по-високи стойности на доходността, като приблизително претеглената рентабилност, реализирана от УПФ е в размер 6.49%, а за ППФ е 5.81% и за ДПФ е 6.48% (по данни на Комисията за финансов надзор).

В резултат на дейното ръководство и подхванати защитни ограничения за преструктуриране на портфейлите, пенсионни компании ограничиха въздействието от спадовете на интернационалните финансови пазари до приблизително 2.9% за полугодието.

Абсолютната стойност на вложените средства на ФДПО от началото на пандемичната рецесия понижават с към 2%, за сметка на увеличените експозиции по разплащателни сметки с нулев риск в банките-попечители, които бележат растеж и делът им в общите активи на ФДПО доближава до почти 10%.

Стойността на вложенията в дългови финансови принадлежности понижава с към четири процентни пункта, до момента в който каузи на дяловите финансови принадлежности понижава с към два процентни пункта и доближава до приблизително 22%.

Наясно сме, че тримесечното отчитане на финансовите резултати в пенсионната промишленост е къс период, и с оглед дълготрайния темперамент на финансовото пенсионно обезпечаване, желаеме да подчертаем, че за интервал от петнадесет години фондовете реализират следните равнища на чиста рентабилност, както следва:

УПФ: +54.50%;

ППФ: +52.57%

ДПФ: +53.39%.

За петнадесетгодишен интервал, приблизително годишната рентабилност на фондовете в ДЗПО варира сред 3.50% и 4.00%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР