Нетаняху застава начело на кабинет, определян като най-религиозния и най-твърдолинейния

...
Нетаняху застава начело на кабинет, определян като най-религиозния и най-твърдолинейния
Коментари Харесай

Новото правителство в Израел: Надясно от най-дясното

Нетаняху застава отпред на кабинет, определян като най-религиозния и най-твърдолинейния в историята на страната. Притесненията са, че това ще разпали в допълнение спора с палестинците, а доста израелци се боят за своята народна власт. Арабските страни изчакват да видят какъв брой " извънредно " е новото държавно управление, преди да подхващат стъпки към задълбочаване на връзките.
Едно посещаване разпали гнева на палестинците при започване на 2023 година Във вторник новоназначеният израелски крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир се разноски из оспорвания Храмов рид в Йерусалим - мястото, на което се намира джамията " Ал Акса " и което е почитано както от мюсюлманите, по този начин и от евреите. Лидерът на ливанското придвижване " Хизбула " Хасан Насралла незабавно предизвести, че нарушение на траялото десетилетия статукво на " Ал Акса " може да докара до детонация в целия район.

Заклеймената като " невиждана провокация " бе първата обществена демонстрация на Бен-Гвир, призоваващ за по-твърд метод по отношение на палестинците, откогато новото националистическо държавно управление в Израел, водено от премиера Бенямин Нетаняху, встъпи в служба преди няколко дни. То бе несъмнено като най-религиозното и най-твърдолинейното в историята на страната. Нетаняху се завърна на власт, откакто партията му " Ликуд " се контракти за коалиция с ултранационалистки и ултраортодоксални еврейски съдружници. И в този момент терзанията са, че това ще разпали в допълнение спора с палестинците, въпреки че министър председателят даде обещание да се стреми към мир. А мнозина в Израел се боят какво ще значи новият кабинет за тяхната народна власт.
Реклама Две евентуално избухливи политики още първоначално
В тирада пред Народното събрание Нетаняху съобщи: " Чувам по какъв начин опозицията непрекъснато се оплаква от " края на демокрацията ". Но, членове на опозицията, да изгубиш избори не е краят на демокрацията, а тъкмо същността на демокрацията. " Докато правеше това изказване обаче, протестиращи се събраха пред парламент с плакати " Срам " и " Опасност ". А опозиционни депутати настояват, че министър председателят е бил заставен да подписа съглашение с твърдолинейни партии, защото по-либералните не са желали да взе участие в обединението му, до момента в който против него върви дело по съмнения в корупция.

" Това е рекордният шести премиерски мандат за Нетаняху, който бе преместен от своите съперници преди 18 месеца. Но в този момент съдружните му сътрудници дават обещание да поведат страната в нова посока ", написа кореспондентът за Близкия изток на Военновъздушни сили Йоланде Нел, визирайки оповестените в сряда управнически насоки на държавното управление. Според първата тенденция " евреите имат несъмнено право над всички области в земята на Израел ". Това включва окупирания Западен бряг на река Йордан, като категорично се дава обещание " напредъка и създаването " на селища там.

Въпросът е извънредно сензитивен, защото към 600 000 евреи живеят в 140 селища, които са издигнати след израелската окупация на Западния бряг и на Източен Йерусалим през 1967 година и които се считат за противозаконни от по-голямата част от интернационалната общественост. Освен това има към 100 по-малки селища, построени без категорично държавно позволение. Когато предходната седмица Нетаняху подписа съдружна договорка с ултранационалистката партия " Религиозен ционизъм ", той се съгласи да ги узакони със задна дата. Също по този начин даде обещание да анексира Западния бряг, " като избере времето и реши всичко в народен и интернационален интерес на страната Израел ".
Протестиращи против новото държавно управление на Нетаняху се събраха пред израелския парламент Източник: Reuters
Две от назначенията в новия кабинет са знакови. Лидерът на " Религиозен ционизъм " Бецалел Смотрич, който е преселник на Западния бряг, ще заеме поста финансов министър и също така ще управлява гражданската администрация, която утвърждава градежа на селищата и ръководи съществени аспекти от всекидневието на палестинците. Лидерът на крайнодясната " Еврейска мощ " Бен-Гвир, който е както преселник, по този начин и ултранационалист, наказан за подстрекаване против арабите и поддръжка за тероризма, ще бъде министър на националната сигурност, виновен за полицията. Критици на държавното управление считат, че неговото издигане от радикалната външна страна до политическия мейнстрийм ще докара до рискова нова фаза в Израел.
Реклама
Коалиционните сътрудници на Нетаняху не одобряват подкрепяната от интернационалната общественост формула за мир, а точно решението на израелско-палестинския спор въз основата на основаването на две страни. Съществуват и опасения по отношение на поръчките на държавното управление да прокара законодателство, което би дало на парламентарното болшинство способността да отхвърля решенията на Върховния съд. Предложени са и законови промени, които биха могли да прекратят корупционното дело против Нетаняху. Притеснение също по този начин будят твърдите възгледи на някои министри по отношение на използването на еврейските закони и правата на ЛГБТ общността.
Как ще повлияе всичко това на връзките с арабските страни
" Израелско-палестинските връзки ще станат още по-наситени с принуждение през 2023 година, до момента в който израелските противозаконни селища не престават да се разрастват, а дипломацията не демонстрира признаци, че може да докара до палестинска страна с условия, които да са допустими както за Израел, по този начин и за палестинците. Едно бъдеще, което може да бъде разказано като " една страна - никакво решение ", ще стане по-близо до превръщането в действителност ", показва в разбор за Project Syndicate Ричард Хаас, ръководител на американския Council on Foreign Relations.

През 2023 година анализатори чакат неафишираните връзки на Саудитска Арабия с Израел да се разраснат, като се твърди, че саудитският престолонаследник и де факто началник на страната Мохамед бин Салман е отделил 2 милиарда $ за вложения в израелски стартъпи. Сега обаче израелските медии пишат, че Нетаняху е обезпокоен, че ще му бъде мъчно да означи прогрес в връзките с Рияд на фона на скорошното повишаване на напрежението с палестинците. Анализатори означават, че Саудитска Арабия ще изчака да види какъв брой тъкмо " извънредно " ще бъде новото израелско ръководство, преди да предприеме някакви стъпки.
През 2023 година се чака неафишираните връзки на Саудитска Арабия с Израел да се разраснат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР