Несигурността, свързана с бавната производителност и високите разходи за труд,

...
Несигурността, свързана с бавната производителност и високите разходи за труд,
Коментари Харесай

S&P Global: Бавна производителност и високи разходи за труд са предизвикателства за ЕС

Несигурността, обвързвана с бавната продуктивност и високите разноски за труд, може да забави икономическото произвеждане на еврозоната, съобщи световната организация за кредитен рейтинг S&P в обновената си икономическа прогноза.

Европейската централна банка (ЕЦБ), сочи най-новата икономическа прогноза на световната организация за кредитен рейтинг S&P.
През тази година блокът ще има 0,7% растеж на Брутният вътрешен продукт, което е малко по-ниско от 0,8% в предходната прогноза на S&P Global Ratings.
Съществуват подозрения, че възобновяване на растежа ще бъде мощно след 2024 година, частично заради обезпокоително ниската продуктивност, която оказва въздействие върху икономическото произвеждане, заетостта и заплатите.
„ Европейската стопанска система е на път да усъвършенства интензивността си и да реализира известно закъснение в растежа на заетостта, само че това, което виждаме е и че продуктивността изостава от дълготрайните си трендове “, съобщи Силвен Бройер, основен икономист на S&P за района на Европа, Близкия изток и Африка, пред Euronews Business, като добави, че продуктивността на процедура не се трансформира от години насам, което е много тревожно.
Същевременно осъществяването на проекта за възобновяване на Европейски Съюз, чиято цел е да насърчи екологичния и цифровия преход посредством обществени вложения и промени, изостава доста от графика. Това значи, че в стопанската система на еврозоната липсват доста обществени разноски.
Проектите, които не са били приключени в период до третото тримесечие на 2023 година, съставляват дефицит от 127 милиарда евро, еквивалентни на 0,7% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз за 2023 година, които към момента не са изразходвани и не са дали подтик на стопанската система.
„ Както стагниращата продуктивност, по този начин и забавянето на осъществяването на плана „ Следващото потомство Европейски Съюз “ ни накараха да преразгледаме надолу предстоящото възобновяване на растежа за 2025 година и 2026 година “
Последната прогноза на организацията за Брутният вътрешен продукт на еврозоната е, че той ще нарасне с 1,3% през 2025 и 2026 година, вместо предстоящите по-рано надлежно 1,5% и 1,4%.

Предстои понижаване на лихвените проценти на ЕЦБ, като рисковете са свързани с инфлацията

Разглеждането на сегашния изненадващо невисок растеж на потребителските цени накара организацията за кредитен рейтинг да намали прогнозата си за инфлацията от 2,9% за 2024 година на 2,6%.
В по-дългосрочен проект обаче съществува риск високият растеж на заплатите, към 4% в този момент, в комбиниране с бавната продуктивност да покачат инфлацията, която може да бъде наранена и от интернационалната търговия в Червено море.
Въпреки това, защото се чака растежът на заплатите да остане висок, в комбиниране с бавната продуктивност и развиването на интернационалната търговия, това докара до леко повишение на предстоящата инфлация от 2,0% на 2,1% за 2025 година и от 1,7% на 1,9% за 2026 година
Бройер съобщи, че ЕЦБ ще понижи лихвените проценти три пъти през 2024 година, започвайки от юни. През 2025 година ЕЦБ евентуално ще реализира по-малко намаления на лихвите, в сравнение с се очакваше по-рано - единствено три, което ще докара до това, че лихвеният % по депозитното облекчение, който понастоящем е 4%, ще приключи 2025 година на ниво 2,5%.

Германската стопанска система излиза от криза

Според отчета най-голямата стопанска система в Европа ще означи 0,3% растеж на Брутният вътрешен продукт през тази година, защото постепенно излиза от рецесията.
Бройер съобщи, че от ден на ден данни сочат, че немският индустриален бранш е оставил зад тила си интервала на стесняване при започване на годината и че има обещаващи признаци в химическия бранш да вземем за пример, че производството се ускорява.
„ За Германия въпросът не е в краткосрочното възобновяване. То е в ход. Въпросът в действителност е за средносрочните вероятности “, сподели основният икономист, като предизвести, че работещото население в страната бързо понижава.
Германия, както и целият блок, са изправени пред това предизвикателство. Намаляването на броя на популацията в трудоспособна възраст евентуално ще понижи растежа на Брутният вътрешен продукт с 0,5-0,6 % годишно през идващите пет години, се показва в отчета, който се базира на данни на Департамента по стопански и обществени въпроси на Организация на обединените нации. Въпреки това в Европа имиграцията след войната в Украйна би могла да обърне ненапълно този резултат, добавя Бройер.
„ Друг въпрос е обвързван с конкурентоспособността на немската стопанска система след този голям потрес в цените на силата, а също и в подтекста на Китай, който провокира Германия повече от всеки път “, сподели Бройер. „ Китай се конкурира директно в автомобилния и химическия бранш “.

Основни опасности пред стопанските системи в еврозоната

През идващите 12-18 месеца геополитиката ще играе сериозна роля за вероятностите на блока. „ Имаме два районни спора, които раздрусват континента без да се вижда краят им, и ще имаме основни избори през тази година - и в Съединени американски щати, и в Европа, които имат капацитета да трансформират търговията “, означи още Бройер и добави, че европейската стопанска система, както и немската, са мощно подвластни от търговията.
Друг забележителен риск е обвързван с инфлацията. „ Така че инфлацията може да отстъпи в по-малка степен, в сравнение с се смяташе, изключително в случай че продуктивността не навакса растежа на заплатите “, добави основният икономист.
Бавната продуктивност в Европа на фона на високите бизнес вложения покачва несигурността.
„ Може да се изясни частично за какво продуктивността в еврозоната е слаба, само че единствено частично “, сподели основният икономист. Производителността се задържа от фактори като наемането на повече хора в бранша на услугите, който е с по-ниска продуктивност, до момента в който индустриалният бранш стартира да освобождава хора вследствие на рецесията в производството.
Населението в трудоспособна възраст понижава и има повече отпуски по болест, в сравнение с преди пандемията, което е „ толкоз доста, че натежава на продуктивността “, сподели още Бройер.
„ Но съвсем 40% от този спад към момента не е пояснен “.
Европейският пазар на труда също крие евентуални опасности, защото безработицата може да нарасне повече от предстоящото.
„ Въпросът към този момент не е дали нивото на безработица ще се увеличи през тази година, а с какъв брой ще се увеличи “, се споделя в отчета, като се показват високите разноски за труд, намаляването на свободните работни места и не огромното нарастване на заетостта.
S&P Global Ratings предвижда, че в края на тази година нивото на безработица в еврозоната ще бъде 6,7% спрямо актуалните 6,4%. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР