Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно

...
Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е легендарно
Коментари Харесай

Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес

Неси (известно и като чудовището от Лох Нес) е именито създание, което съгласно преданието, живее в огромното ледниково езеро Лох Нес в Шотландия.
Първото споменаване на Неси е през 565 година, от духовник, който твърди, че е атакуван от него. Съвременният интерес към чудовището датира от 1933 година, когато няколко души твърдят, че са го виждали. Засега няма сигурни данни, по отношение на това съществува ли действително това животно или не и за неговите подредба и тип, в случай че има такова. Според една от версиите Неси е воден динозавър, да вземем за пример плезиозавър. Други догатки са, че Неси е гигантска змиорка или есетра, както и че може да е примитивно китообразно с дълга шия или голям тюлен; съгласно други то не е настрана животно, а компактен откъс риби, който наподобява и се движи, като колосален звяр, Най-известната фотография, на която се твърди, че е снимано е оповестена в Дейли Мейл на 21 април 1934; създателят ѝ е Робърт Кенет Уилсън. Оттогава насам има доста свидетелства, че съществото е видяно да демонстрира част от тялото си над водата, направени са голям брой опити да бъде намерено и уловено. Някои от тези изследвания са направени благодарение на сонари, ехолокатори, и демонстрират, че в действителност в дълбините на езерото може да има солидни плаващи предмети.
Водите на езерото Лох Нес са тъмни, студени и тук-там доближават 250 метра дълбочина, което съществено затруднява всяко проучване, само че и въобще има разгорещени разногласия по отношение на правдоподобността на легендата. От една страна учените-традиционалисти, отхвърлят всички сведения за Неси, обяснявайки ги с фалшификации, мечти и слаба видимост. От друга страна редица други учени и любители-ентусиасти упорстват, че и за други именити създания е имало сходни подозрения, давайки за образец животни като двойнодишащата риба целакант и гигантския калмар, дълго време третирани като „ моряшки суеверия “, само че оказали се изцяло действителни. Същевременно е изцяло потвърдено, че доста от свидетелствата за Неси съставляват откровени мошеничества, а други сполучливо са обяснени с банални феномени. Съмнения по отношение на опцията Неси да съществува са изказвани основно поради изискванията на живот в езерото, за които се допуска, че може да се окажат пагубни за едно огромно животно, а изключително – за влечуго. Същевременно са известни и условия, като да вземем за пример богатият ресурс от риба в Лох Нес, която би могла да му служи за храна, както и оцеляването на други едри животни в конюнктура, сходна с тази в езерото, които карат някои учени да позволяват, даже да имат вяра, че фактически там има такова създание, мъчно за разкриване и наблюдение, тъй като рядко или напълно за малко се демонстрира над водата и може би прекарва дълго време в заспалост. Допълнителен аргумент в интерес на съществуването на чудовището от Лох Нес някои виждат в съществуването на митове за разнообразни други водни чудовища в всякакви крайща на света – Мокеле Мбембе, Огопого, Моргар, Чампи (определен като предпазен вид), Тианчи... Според доста други хора обаче Неси е просто един от актуалните легенди от известната просвета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР