Нещо предизвиква безпокойство от поведението на заспалия супер вулкан Йелоустоун

...
Нещо предизвиква безпокойство от поведението на заспалия супер вулкан Йелоустоун
Коментари Харесай

Става ли супер вулканът Йелоустоун по-неспокоен?

Нещо провокира безпокойствие от държанието на заспалия супер вулкан Йелоустоун в Съединени американски щати. След 8 февруари в региона на гигантския вулкан са маркирани към 200 трусове. Като се има поради разрушителната мощ на този супер вулкан, която е в положение да покрие огромна част от Съединените щати с дебело одеяло от лава и пепел, ставащото е задоволително с цел да държи нараснало вниманието на учените.

Нито едно от станалите трусове не е мощно, като най-голямото е имало магнитуд от 2.9 по Рихтер. Все отново то е било задоволително мощно, с цел да бъде усетено от някои хора, само че не е провокирало вреди и опустошения в нито една конструкция.

Вулканолозите настояват, че подземните придвижвания не са имали никакво въздействие върху разтопената магма от 60 милиарда кубични километра.

Геоложката работа на Съединените щати споделя, че по-голямата част от бурната активност става на дълбочина към 8 километра, покрай Уест Йелоустоун, Монтана, написа вестник Ню Йорк Поуст.

Земетресенията в този регион не са нищо ново. Те могат да бъдат провокирани от смяна на налягането по линиите на разлом, само че също по този начин и от промени в количеството на подземните води или придвижването на подземните газове и несъмнено от придвижванията на магмата. Йелоустоун има в остатък от всичко това.

Движенията в солидните тектонични плочи, които оформят повърхността на планетата ни, също могат да оказват роля, тъй като една от тях е тъкмо под Йелоустоун.

Службата на националните паркове в Съединени американски щати твърди, че приблизително Йелоустоун се разклаща годишно от сред 1000 и 3000 трусове.

„ Това не е непосредствена заплаха “, сподели вулканологът Гилауме Гилард пред National Geographic. „ Всяко изследване е стигнало до заключението, че няма магма, която да е подготвена да избухне в близко бъдеще. “

Но земетресенията зачестяват, като през предходната година са регистрирани над 2400 единствено сред юни и септември.

© Top True Stories 2/YouTube

„ Това е което прави Йелоустоун “, споделя Майкъл Поланд, академик, отговарящ за обсерваторията, която следи супер вулкана.

Най-голямото земетресение през предходната година е било с магнитуд 4,4 – мощ, която хората биха почувствали, само че няма да аргументи нищо повече от дребни вреди по постройките. Досега най-голямото записано земетресение в региона на супер вулкана е било с магнитуд 7,3 през 1959 година Тогава десетки хора в региона са умряли, основно затрупани от свлачища. Имало е и срутени и развалени здания.

„ Едно от евентуалните пояснения за какво тази област е по този начин неспокойна е, че цялата земна кора в региона към момента се приспособява към огромното земетресение от 1959 година “, споделя Поланд.

„ Хората са склонни да се концентрират върху опцията за голямо изригване, което обаче е извънредно малко евентуално “, декларира Поланд пред списание Live Science. Според него, същинската опасност идва от едно вероятно по-традиционно, само че въпреки всичко мощно, земетресение с магнитуд от към 7 степен.

„ Когато нещо сходно се случи, то ще раздруса региона много тежко, тъй че хората би трябвало да бъдат готови за това “, споделя Поланд.

Разбира се фактът, че в региона на Йелоустоун има супер вулкан, ще продължи да безпокои хората. Голямото изригване се е случило преди 630 000 години и през днешния ден националният парк е ситуиран в голямата калдера останала след него. Пепел и застинала лава от това изригване могат да бъдат открити съвсем на всички места в днешните Съединени американски щати. Последното изригване на вулкана се е случило преди към 70 000 години и е било много по-слабо от първото.

Когато става дума за супер вулкан, към момента няма метод да се разбере по кое време може да се случи изригване. Така че това, което остава на американските учени е непрестанно да наблюдават държанието на трите линии на разлом, които минават през парка и да се стремят да схващат все по-добре това което се крие изпод.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР