Несъмнено най-хубавата част от празничното парти е траоезата, включваща вкусни

...
Несъмнено най-хубавата част от празничното парти е траоезата, включваща вкусни
Коментари Харесай

Колко дълго може да оставим храната на празничната трапеза

Несъмнено най-хубавата част от празничното празненство е траоезата, включваща вкусни ястия и деликатеси. А най-лошата е едно вероятно последвало неразположение, включващо повръщането или диария.
 Какво да вършим, в случай че прекалим с яденето и пиенето по празниците
Какво да вършим, в случай че прекалим с яденето и пиенето по празниците

Грешките, които да не позволяваме

Причина за последното са храните, които, оставени навън, елементарно се скапват и предизвикват надлежно болести. А най-неприятното е, че човек не всеки път може да разбере че храната, която употребява, е развалена - тъй като тя постоянно, въпреки и към този момент цялостна с бактерии и микроби, към момента наподобява добре и има добър усет и мирис.

Затова е добре човек да съблюдава няколко условия, с цел да остави с чиста съвест храната за дълго навън на софра.
 Снимка 647318

Начин на подготвяне

Храни като месо, морски блага и яйца би трябвало да са обработени на задоволително висока температура, най-малко към 60 градуса, с цел да се унищожат всички бактерии. Ако не бъдат премахнати, микроорганизмите могат елементарно да се размножат, изключително в случай че бъде оставена на масата часове наред.

Поддържане на топлата и студената храна

Дори приготвени на идеалната температура, храните е добре да се поддържат топли, с цел да се предотврати развиването на бактерии. Готвените ястия не би трябвало да се държат на открито повече от два часа.

Същото важи и за храни, които изискват предпазване на студено. Като сирената и картофената салата, която не трябва да остава навън повече от три часа. Добър съвет е просто на масата да се слагат дребни количества, а останалото да се държи в хладилника.
 3 ястия, които готвачите не си поръчват в ресторант
3 ястия, които готвачите не си поръчват в ресторант

Далеч от “супата на деня ”

Допълнително понижаване на рисковете

Въпреки че може да звучи явно, значимо е да мием ръцете си, преди да боравим с. Освен това, при сервиране, всяко ядене би трябвало да има личен уред, с цел да се избегне рискът от кръстосано замърсяване.

Препоръчително е и първо да се сервира на по-уязвимите посетители като деца под 5 години, хора в преклонна възраст или лица с повредена имунна система и бременни.
 Снимка 647316

Безопасно ли е да се ядат остатъците през идващите дни

Това зависи от метода, по който са били сервирани на и по който са съхранявани преди този момент. Ако не сме уверени, че е по верния метод, по-добре е да изхвърлим храната. Защото някои бактерии, произвеждащи отрови, оцеляват при студени и даже замразени условия.

Храната в никакъв случай не би трябвало да се оставя на открито за повече от час-два часа. А остатъците е добре да се съхраняват в интервала от три до най-много четири дни. Замразените могат да останат във фризера до шест месеца, поучават от Huffpost.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР