Нерегламентиран внос на грозде от Румъния събаря цената на родното

...
Нерегламентиран внос на грозде от Румъния събаря цената на родното
Коментари Харесай

Внос на евтино грозде подбива родното производство

Нерегламентиран импорт на грозде от Румъния " събаря " цената на родното произвеждане. Заради инфлацията, дефицитът на работна ръка и компликациите в лозарския бранш у нас, се чака осезаемо повишение на цената на българските виновност. Това сподели винопроизводителят Николай Колев, който отглежда 190 дка лозови масиви в крайграничната община Болярово в Ямболска област.

По думите му румънското грозде се внася у нас на 68 стотинки за кг, което е " ужасно ниска цена ". Себестойността на българското грозде излиза към 75 стотинки, според от района, сорта и размера на лозовите масиви. Най-сериозен нерегламентиран импорт има във Варна и региона, съгласно Колев.

Според него страната не прави нужното, с цел да могат българските винопроизводители да са конкурентни на пазара. Особено наранени са по-малките стопани, винарни и биопроизводства.

" Оказа се, че ние, които сме си в родната страна, би трябвало да водиме война за цени с тези, които внасят извън на доста по-ниска цена ", сподели още винопоизводителят.

Очаква се и доста повишение на цената на българските виновност.

" При състояние, че всички енергийни запаси скочиха нагоре, торовете също са нагоре. Това значи и повишение на надниците на служащите. Инфлацията доста я усещаме всички, изключително дребните производители ", уточни той.

По думите му в цялата страна има и дефицит на работна ръка за прибиране на реколтата от лозовите масиви.

" Винаги трябват повече хора, а времето е лимитирано. Проблемът се взема решение, като възнаграждението бъде съответно. Ние сме обществено ориентирани, тъй като не наемаме хора от други райони, каквато пракитика има, а употребяваме локалните ", добави стопанинът.

Неговите лозови масиви са в землището на боляровското село Стефан Караджово, в региона на Странджа планина. Стопанството му е сертифицирано като биорастениевъдство. Насажденията са с червени винени сортове – каберне совиньон, мерло, сира и мавруд, който не е толкоз обичаен за този район, само че тероарът и почвата очевидно му харесват, добави Колев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР