Неравенството между половете остава в застой от десетилетие. Това показва

...
Неравенството между половете остава в застой от десетилетие. Това показва
Коментари Харесай

ООН: За всеки четвърти в света е нормално мъжът да бие жена си

Неравенството сред половете остава в застой от десетилетие. Това демонстрира проучване на Организация на обединените нации, представено от " Ройтерс ".

Посочва се, че културните пристрастия и напън не престават да попречват овластяването на дамите и вършат все по-малко евентуално светът да реализира задачата на Организация на обединените нации за тъждество сред половете до 2030 година

Въпреки увеличението на организациите за правата на дамите и обществените придвижвания като Time`s Up и MeToo в Съединените щати, пристрастните обществени правила и по-широката рецесия в човешкото развиване, изострена от пандемията от COVID-19, по време на която доста дами останаха без работа, стопираха напредъка във връзка с половото неравноправие.

В последния си отчет Програмата за развиване на Организация на обединените нации наблюдава казуса посредством своя Индекс на обществените правила, свързани с пола, който употребява данни от Световното проучване на полезностите - интернационален план, изследващ по какъв начин се трансформират полезностите и убежденията в международен мащаб.

Проучването се основава данни за интервалите от 2010 година до 2014 година и от 2017 година до 2022 година в страни и територии, обхващащи 85% от международното население.

Последният разбор сочи, че близо девет от всеки 10 мъже и дами имат фундаментални предубеждения по отношение на дамите, като делът на хората с най-малко един фатализъм съвсем не се е трансформирал през миналото десетилетие. В 38 от изследваните страни делът на хората с минимум един фатализъм е намалял до едвам 84,6% от 86,9%.

Степента на усъвършенстване във времето е " разочароваща ", уточни Хериберто Тапия, консултант по проучванията и стратегическото партньорство в ПРООН и съавтор на отчета.

Освен това изследването отбелязва, че съвсем половината от хората по света считат мъжете за по-добри политически водачи, а 43% смятат мъжете за по-добри бизнес ръководители.

" Трябва да променим предразсъдъците, свързани с пола, обществените правила, само че крайната цел е да променим властовите връзки сред дамите и мъжете, сред хората ", акцентира Ароа Сантяго, експерт по въпросите на пола в приобщаващите стопански системи в ПРООН.

Въпреки че образованието постоянно е било считано за основно за възстановяване на икономическите резултати за дамите, изследването демонстрира прекъснатата връзка сред разликата в образованието и приходите - междинната разлика в приходите е 39% даже в 57-те страни, където възрастните дами са по-образовани от мъжете.

По-пряка щета за благосъстоянието на дамите се регистрира във възгледите за насилието - съгласно повече от един на всеки четирима души е целесъобразно мъжът да бие жена си, сочи ПРООН.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР