Нерафинираната палмова захар е здравословен сладкарски продукт, който идва от

...
Нерафинираната палмова захар е здравословен сладкарски продукт, който идва от
Коментари Харесай

Палмова захар - ползите и вредите от аюрведичния продукт

Нерафинираната палмова захар е здравословен сладкарски артикул, който идва от Индия. Споменаването на този артикул, който на санскрит се назовава „ гур “ и „ саркара “, може да се откри в античния епос „ Махабхарата “.

В Америка и Европа палмовата захар е известна като " jaggery ", по-рядко се назовава " yaggery " или " jagre ".

Какво тъкмо е палмова захар

За нас подобен деликатес си остава другоземен. Произвежда се извънредно в страните от Южна и Югоизточна Азия, като според от района суровините могат да варират.

Jaggery се продава под формата на гъста паста, пресовани плочки или цилиндри, дребни захарни глави, както и в насипно положение. Цветът на продукта варира от златист до тъмнокафяв, според от % меласа. Вкусът на захарта е кръстоска сред карамел и мед.

От какво се прави джагери

Палмовата захар се получава посредством варене на сока, извлечен от някои субтропични растения. По-специално, индийските и тайландските производители употребяват палми Arenga. В основите на мъжките съцветия на дървото се вършат сечения, от които изтича сладостен нектар. Такъв се събира в контейнери, особено окачени на дърво и по-късно се подлага на изпаряване при ниски температури.

В Индонезия, Филипините и Шри Ланка избират да събират нектара от цветовете на кокосова палма. Това дърво се отличава с огромна „ работливост “ - може да създава до 250 литра сок годишно.

Кокосовата захар има по-деликатен усет, с леки орехови нотки и тънък мирис. Често се оформя посредством изтичане на недопечен сироп в орехова черупка. В Бангладеш, Непал, Пакситан и Южна Индия, финиковият сок от финикова палма е по-популярен. Не бива да се бърка с различен артикул, получен от сушени плодове на същото растение. Така наречената фуркова захар се смята за доста потребна, защото минава през минимална термична обработка. Технологията на нейното произвеждане е друга. В този случай фурмите се сушат до доста твърдо положение и по-късно се смилат на прахуляк. Такъв артикул не би трябвало да се слага в питиета и ястия, които се готвят на огън. Разтваря се неприятно и бързо изгаря.

Интересно е, че Jaggery се назовава също постоянно сурова тръстикова захар. Тя се вари при 200ºC до цялостно изпразване и по-късно се охлажда. Приложение в кулинарията Jaggery се употребява интензивно в аюрведичното хранене, където сполучливо замества нормалната рафинирана захар. Смята се, че палмовата захар е най-полезна, защото не е изложена на високи температури и не съдържа химически примеси.

Джагери в азиатската кухня

В Индия гурът се употребяват в известни национални сладкиши. Освен това са незаместим съставен елемент на кърита и обичайните комплицирани сосове, добавени към месо и риба. По право, палмовата захар, за разлика от рафинираната бяла захар, с която сме привикнали, придава на ястията внимателен, богат усет. В страните от Югоизточна Азия джагерите заменят меда в зеленчукови и плодови салати.

Добавя се към сладки и кисели супи и подправки. В композиция със соев сос служи като отлично допълнение към кифличките. Тайландските кулинарни експерти избират да овкусяват пикантни оризови ястия с месо, плодове и зеленчуци с палмова захар. Освен това потребната наслада се прибавя към: Кафе и чай; зърнени и бобови култури; къри паста.

Палмова захар, която по консистенция прилича течен мед, просто се намазва от ориенталския изгорял самун.

Хранителната стойност на джагери

Тя резервира фитонутриенти, витамини и минерални соли по време на обработка. По това се разграничава радикално от рафинираната гранулирана захар и други подсладители, в това число стевия, която се предлага да се включва в диетите за намаляване.

Джагери е източник на бързи въглехидрати, които ни дават сила за деен живот. За разлика от елементарната захар, тя съдържа не по този начин наречените празни калории, а потребни субстанции, които въздействат позитивно на действието на тялото. Освен това джагерите са по-малко калорични - 375 kcal / 100 g против 398 kcal за кристална захар.

И още за въглехидратите. Една чаена лъжичка гранулирана захар съдържа 4 г от тях, а ядки - 2,8 година Ето за какво, макар неугледния, съгласно някои, външен тип и висока цена се предлага най-малко отчасти да замените рафинираната палмова захар на своята маса.

Витаминен състав на джагери:

Състав от: рибофлавин (В2) – защищава организма при стресови ситуации; тиамин (В1) - задейства защитните и възстановителните сили на организма, удължава младостта; ниацин (B3, PP) - усъвършенства кръвообращението и мозъчната функция; инозитол (В8), именуван другояче витамин на младостта; фолиева киселина (В9) – поддръжка за кръвоносната и имунната система; холин (В4) - потребен при чернодробни болести и атеросклероза. Минерален състав: желязо калий фосфор калций магнезий цинк медни селен Палмовата захар съдържа дребни количества антиоксиданти, полифеноли, флавоноиди, аминокиселини и антоцианидини. Това ни разрешава да приказваме за нея като за артикул, който оказва помощ за подсилване на имунитета и устояване на измененията, свързани с възрастта.

Джагери се употребява интензивно от последователите на Аюрведа

Приема се като лековит артикул. Като го въведете в диетата си, можете да додобрите положението на кожата; да я извършите по-свежа, по-млада и еластична и да се отървете от старешки петна.

Известно е, че използването на сладкиши в огромни количества предизвика появяването на акне или алергични обриви. Ако сменяем бялата захар с палмова захар, лицето ще бъде доста по-чисто.

Отървете се от токсините и предпазете черния дроб от несъразмерен стрес

Приемът с резорбция може да се употребява и след щедро хранене, когато има забележима тежест в стомаха. Палмовата захар съдържа пектин и диетични фибри, които форсират храносмилането на мазни, висококалорични храни и премахването на токсините, усъвършенстват чревната пъргавина и отстраняват несъразмерното формиране на газове. Нормализираният състава на кръвта намалява кръвното налягане и вследствие на това понижава риска от хипертонични пристъпи.

Отървете се от мигрена

Известно е, че сладкото предизвика обостряне на това подло заболяване, засилвайки деянията му. Това се дължи на отравяне на тялото с „ празни калории “. В аюрведичната процедура е посочено, че палмовата захар, в противен случай, облекчава главоболието и облекчава признаците му.

Избягвайте анемия

Подобно на всички храни, богати на желязо, джагери ще помогне за поддържане на верните равнища на хемоглобина. Съвет: действието на палмовата захар ще е доста по-ефективно, в случай че се употребява дружно с лук. Също по този начин постоянната консумация на палмова захар ще ви разреши подсилване на скелетната система.

Излекувайте дихателната система

Все отново Аюрведа твърди, че палмовата захар оказва помощ при бронхит и трахеит, а също по този начин се бори с астматичните пристъпи, омекотява алергичните реакции към външни тласъци.
Ползи и вреди от палмовата захар
Палмовата захар е отличен сурогат на бялата захар. Нека просто кажем, че спрямо бялата, която не съдържа хранителни субстанции,...
Прочети повече
Възстановете хормоналния баланс

На дамите с неточен менструален цикъл се предлага да изядат парче ядка на празен корем с вода. Палмовата захар подтиква производството на ендорфини - " хормоните на щастието ". Това облекчава неприятните признаци на Постановление на Министерски съвет, които са породени от прекалено напрежение и стрес.

Подобрена работа на пикочния мехур с цистит или при наличие на камъни

Палмовата захар облекчава възпалението, предлага се при простатит и неплодородие при мъжете.

Как се лекува с палмова захар

Този артикул, който в Индия е принесен в жертва на боговете, не трябва да се подценява. От предишното до наши дни той е считан за скъп и неповторим по своите свойства - за това свидетелстват стотици предписания с джегер, познати в източната медицина.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР