Нептун се намира на повече от 5 милиарда километра от

...
Нептун се намира на повече от 5 милиарда километра от
Коментари Харесай

Нова мистерия на Нептун озадачава учените

Нептун се намира на повече от 5 милиарда километра от Слънцето. Като такава планетата е известна със своята извънредно дълга орбита. Всъщност пътуването й към Слънцето лишава почти 165 земни години. Тъй като орбитата лишава толкоз време, сезоните на Нептун не престават над 40 земни години. Точно в този момент южното полукълбо на Нептун е в средата на четири десетилетия дълго лято. Въпреки това, невижданото изстудяване на температурите на Нептун озадачава учените.

Нептун е цялостен с мистерии. Преди време учените откриха завладяващо мрачно леке ​​на Нептун. Също по този начин сме очевидци на стихии, които вършат непредвидени неща на планетата. Сега обаче съмненията в температурите на Нептун повдигнаха още повече въпроси за планетата.

Астрономите разгласиха ново изследване за измененията в температурата на планетата. В изследването учените са събрали цената на над 17 години от показанията на температурата на Нептун. Вместо да се затопля обаче, астрономите видяха, че температурата е спаднала приблизително с 8 градуса по Целзий сред 2003 и 2018 година

„ Тази смяна беше непредвидена “, споделя в изказване Майкъл Роман, планетарен академик от Университета в Лестър в Обединеното кралство. „ Тъй като наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, чакахме температурите постепенно да стават по-топли, а не по-студени. “

Разбира се, събирането на данни за температурите на Нептун не е елементарно. Голяма част се дължи на това какъв брой надалеч е планетата от Земята. Освен това техниката, която използваме, с цел да го учим, съществува едвам от началото на века. Така че имаме стеснен набор от данни, от който да надграждаме.

Понастоящем астрономите употребяват VLT Imager и спектрометър за приблизително инфрачервено (VISIR) за събиране на информация, основана на умерени температури. VISIR е част от Много огромния телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория. Той регистрира температурата въз основа на равнището на лъчение на инфрачервена светлина.

Роман и неговият екип от учени са проучили към 100 термични наблюдения, с цел да дефинират температурните промени на Нептун. VISIR е виновен за доста от тези показания. Други идват от галактическия телескоп Spitzer на НАСА. И най-после, други пристигнаха от наземни телескопи.

Това е същинският въпрос, на който учените се пробват да отговорят. Не единствено температурите паднаха от 2003 до 2018 година, само че от 2018 до 2020 година, температурите на Нептун се покачиха бързо с 11 градуса по Целзий в южния полюс на планетата.

Тъй като температурните промени са толкоз рискови, астрономите не са сигурни какво е предизвикало съмненията. Те обаче споделят, че това може да се дължи на промени в стратосферната химия на планетата. Случайни метеорологични модели или даже слънчевият цикъл на планетата могат да стоят зад измененията.

За страдание има доста вероятни аргументи температурите на Нептун да се двоумят. Ако желаят да намерят отговора, астрономите споделят, че ще би трябвало да следят планетата още повече през идващите години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР