Неправителствени, браншови и синдикални организации, свързани с горите, организират публична

...
Неправителствени, браншови и синдикални организации, свързани с горите, организират публична
Коментари Харесай

Експерти и политици са поканени на дискусия за бъдещето на агенцията по горите

Неправителствени, браншови и синдикални организации, свързани с горите, провеждат обществена полемика на тематика „ Самостоятелност и единност на организацията по горите като политическо ведомство ”. За присъединяване са поканени министър председателят Кирил Петков, министри, представители на парламентарните групи и специалисти по тематиката.

14 професионални неправителствени организации проведоха петиция с гледище за незабавна смяна в Закона за горите. Въпреки разликите си по други тематики тези организации са единомислещи, че е належащо да се сътвори независимо ведомство за горите на директно послушание не на Министерството на земеделието и храните, а на Министерски съвет.

С разпореждане на Министерски съвет е предоставено на министъра на земеделието да изготви план за изменение на Закона за горите като крайният период за завършването на промяната е 28 януари. Все още обаче планът не е обсъждан нито в общественото пространство, нито на експертно равнище, споделя уредниците на полемиката.

Според ръководителя на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров, „ когато МЗХГ е било принципал и е управлявало и стопанисвало горите, в България не са били положителни времена за горското стопанство “.

Държавните гори са на повърхност 30 млн. дка и са 78% от горите у нас. По експертни оценки цената им надвишава 150 милиарда лева

Това е национално благосъстояние, което би трябвало да се ръководи от единно ведомство отвън МЗХГ, безапелационни са специалистите. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР