Неправилно поставени или направо липсващи пътни знаци, неравности на пътя,

...
Неправилно поставени или направо липсващи пътни знаци, неравности на пътя,
Коментари Харесай

След инцидента с 45 загинали на АМ Струма! Проверка на ВАП установи: Лоши пътища у нас, лоша маркировка, липсващи знаци, неравности на пътя, непочистени банкети 

Неправилно сложени или напряко изчезнали пътни знаци, неравности на пътя, неприятна маркировка, липса на съответна сигнализация, непочистени банкети, избуяла растителност в крайпътните пространства. Това са единствено част от нередностите по автомагистралите, скоростните и републиканските пътища у нас, открити след инспекция, предоставена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) и на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ (ДАБДП), осъществена във връзка тежкия пътен случай на Автомагистрала „ Струма “ от ноември м. година, при който починаха 45 македонски жители.

Резултатите са посочили незадоволителни равнища на пътна сигурност като по всички автомагистрали се следят редица пропуски и несъответствия в ръководството на пътната инфраструктура и на нормативните условия.

Например на автомагистрала „ Тракия “ пътните знаци не подхождат на нормативните условия като е открито, че на огромна част от ограничаващите системи за пътища (ОСП) светлоотразителите не са забележими или липсват, на доста места не са спазени условията за цвят на фона на пътните знаци. Сигнализирането на всички рискове по „ Тракия “ с предупредителни пътни знаци е направено в отклоняване от регламентираните в наредби условия, а една от главните неточности, която е открита и на останалите автомагистрали, е, че предупредителните знаци се слагат не директно преди заплахата, а при пътните знаци за понижаване на скоростта, което на процедура значи, че заплахата стартира не там, където се намира знакът.

Що се отнася до крайпътните обекти и площадки за отдих, там са открити следните нередности: липса на каквото и да било обезопасяване, липса на енергопоглъщащи детайли (буфери и терминали), използване на погрешно занулени детайли на ограничаващите системи за пътища, липса на съответна сигнализация, която да указва площадките за отдих и бензиностанциите. От ВАП показват, че установените проблеми са причина за настъпване на пътнотранспортни произшествия.

По въпроса за положението на крайпътното пространство, от ДАБДП са открили неравности в пътното покритие, непочистени банкети и отводнителни окопи, растителност и дървесни типове в крайпътното пространство. „ Констатирана е систематична процедура за отвеждането на повърхностните води да се построяват окопи със сечение, което още веднъж съставлява заплаха в крайпътното пространство, а в това време тези уреди не са обезопасени с ограничаващи системи за пътищата “, излиза наяве от отчета.

Подобно е положението и на другите магистрати. Затова от организацията за сигурност на придвижването заключават, че има редовно неспазване на нормативните документи. „ Неправилно въвеждане на ограничавания, погрешно слагане или липса на пътни знаци са редовно повтарящи се неточности. Заложените условия към типа и качествата на пътната маркировка не се съблюдават, а в допълнение, постоянно се следи и неправилното ѝ полагане. Констатирани са неравности в пътното покритие, неприятно положение на пътната маркировка и пътните знаци, несъответствието на ограничаващите системи с разпоредбите и серия стандарти БДС, непочистено крайпътно пространство и други “, се споделя в отчета на ДАБДП.

Що се отнася до първокласните пътища, организацията е открила, че постоянно се следят пукнатини, коловози и загуба на отминалост, организацията на придвижване била в извънредно неприятно положение, както във връзка с експлоатационното положение на средствата за сигнализиране, по този начин и във връзка с сходството им с нормативната уредба и стандарти. Констатирана е още голяма разнородност на ограничаващи системи за пътища, неприятна процедура на монтиране на несъвместими детайли на ОСП, както и случаи на неспазване на условията на производителя във връзка с монтажа. „ Налице е и несвоевременна замяна на несъответстващи и развалени ОСП от страна на администрацията, ръководеща пътя, както и неприятна процедура на погрешно сложени такива “, споделя ВАП.

По отношение на пътната настилка от организацията са обърнали внимание, че износващият слой на пътната настилка обезпечава едно от най-важните условия за безвредно напредване – сцеплението. В развой на употреба, настилката се износва и е належащо превантивно поддържане.

Заключението на ДАБДП е, че е наложително изцяло възстановяване на организацията и ръководството на дейностите, свързани с капиталовия развой и с последващото поддържане на пътната инфраструктура,предава.lexnews.

„ Освен описаните в отчетите на контролните органи по инспекцията констатации и разкрити многочислени случаи на неспазване на използваните правила, до ВАП не е изпратена информация за обвързваните с тях решения на способния орган в сходство с предоставените му от закона благоприятни условия – съответни ограничения и дейности, ориентирани към санкциониране на отговорните лица и премахване на закононарушенията и последствията от тях “, се споделя в известието на прокуратурата във връзка инспекцията. И се прецизира, че ВАП е сезирала министъра на районното развиване и благоустройството да предприеме ограничения за обезпечаване на условия за непрестанно и безвредно придвижване по автомагистралите, скоростните пътища и републиканските пътища.

„ Едва ли са нужни значителни причини по тази причина, че отклонения от условията за поддържането на автомагистралите, скоростните пътища и републиканските пътищата от първи клас, в т. ч. изключително на пътните такъми от рода на пътни знаци (сигнализация), маркировка и т. н. могат да имат за резултат тежки последствия за живота и здравето на хората “, показват от прокуратурата и дават един месец период на министъра да ги уведоми какво е направил.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР