Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската

...
Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската
Коментари Харесай

Втори ден от работното посещение на Лаура Кьовеши

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещите в София на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещаване завършва през днешния ден с конференция.

6 са свободните позиции за български делегирани прокурори. Заради попълването им Кьовеши дойде в София, казусът беше разискван единствено със служебния правосъден министър. Пред Янаки Стоилова тя е споделила, че България е подписала работно съглашение за назначение на 10 делегирани прокурори и че тази численост не предстои на полемика.

В формалното прессъобщение от прокуратурата за такава тематика информация нямаше, макар че обвинител №1 е част от Прокурорската гилдия, която подбра 10 магистрати, които да работят по така наречен европейски финансови каузи. Колегиумът на Европейската прокуратурата отхвърли шестима, а Прокурорската гилдия приключи процедурата, без да ги размени с други.

Срещата сред Лаура Кьовеши и екипа на Иван Гешев се организира в Съдебната палата. Плътен полицейски кордон спря достъпа на групата протестиращи против обвинител №1. Част от тях посрещнаха с овации основният европейски прокурор при идването ѝ пешком за среща с правосъдния министър.

Тази заран Лаура Кьовеши ще се види с четиримата делегирани прокурори, които ще работят тук по европейските следствия, а по обед ще се срещне с български медии.

 Кьовеши с основния прокурор Иван Гешев/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР