Непоносимостта към глутен, нарича още чувствителност към глутен без целиакия,

...
Непоносимостта към глутен, нарича още чувствителност към глутен без целиакия,
Коментари Харесай

Непоносимост към глутен

Непоносимостта към глутен, назовава още сензитивност към глутен без целиакия, се характеризира с неподходящи реакции към глутен, протеин, открит в пшеница, ечемик и ръж. ( 1 )

Това положение не е същото като цьолиакия или алергия към пшеница.

Хората с нетърпимост или сензитивност към глутен може да почувстват болежка и отичане на корема след консумация на храни с глутен.

Въпреки това не е ясно, какво тъкмо предизвиква тази нетърпимост. Някои учени допускат, че други съставки в пшеницата, а не глутен, може да предизвикват някои от тези реакции. ( 2 ) ( 3 )

Какво съставлява непоносимостта към глутен?

Непоносимостта към глутен може да докара до дискомфорт, само че е малко евентуално да аргументи тежки признаци, изискващи незабавна помощ.

Въпреки, че е друго от цьолиакия или алергия към пшеница, признаците на нетърпимост към глутен може също да наподобяват тези положения.

Може да почувствате отмалялост, гадене или отичане. Друго име за нетърпимост към глутен е сензитивност към глутен без целиакия (NCGS).

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеница, ечемик, ръж и други зърнени култури. Съдържа се още в доста нормални храни и питиета, в това число паста, зърнени храни и бира. Глутен може да се съдържа и в неща като витамини, козметика и даже някои медикаменти.

Кой получава нетърпимост към глутен?

Всеки може да има нетърпимост към глутен, макар че това е по-често при дамите. Някои хора се раждат с нетърпимост към глутен, до момента в който други го развиват по-късно в живота.

Какво предизвиква непоносимостта към глутен?

Точните аргументи за нетърпимост към глутен не са добре разбрани. Някои изследвания демонстрират, че хората може да не са чувствителни към глутен, а към избран въглехидрат, който се съдържа в доста храни. Телата им не усвояват въглехидратите както би трябвало. Остават в червата им и ферментира, причинявайки проблеми.

Други изследвания демонстрират, че пшеницата може да повлияе на лигавицата на храносмилателния тракт на някои хора. Тази обвивка нормално защищава бактериите от приключване от червата ви. Но при хора с нетърпимост към глутен лигавицата може да не работи както би трябвало, позволявайки на бактериите да отидат в кръвта или черния дроб, като това предизвиква инфектиране.

Какви са признаците на нетърпимост към глутен?

За хора с сензитивност към глутен, потреблението на храни, които съдържат глутен, може да провокира храносмилателни проблеми. ( 4 ) ( 5 )

Хората могат да изпитат следните признаци в продължение на няколко часа или дни откакто са консумирали глутен:

  • Болка в корема
  • анемия
  • безпокойствие
  • Подуване на корема или газове
  • Мозъчна мъгла или проблеми с концентрацията
  • Депресия
  • Диария или запек
  • Умора
  • Главоболие
  • Болки в ставите
  • Гадене и повръщане
  • Кожен обрив

Всъщност възприятието за отичане е едно от най-честите терзания измежду хората, чувствителни или непоносими към глутен. ( 6 ) ( 7 )

Много хора с нетърпимост към глутен също имат синдром на раздразнените вътрешности (IBS).

Как се диагностицира непоносимостта към глутен?

Вашият снабдител на здравни услуги деликатно преглежда вашите признаци и здравна история. Ако подозират, че имате нетърпимост към глутен, това са идващите стъпки за потвърждаване на диагнозата:

  • Стъпка 1: Ядете храни, съдържащи глутен, за към шест седмици. През това време вашият снабдител на здравни услуги прави кръвни проучвания и кожни проби, с цел да изключи алергия към пшеница или целиакия. Няма тест за нетърпимост към глутен.
  • Стъпка 2:  Ако нямате алергия към пшеница или целиакия, вашият снабдител на здравни услуги ще ви помоли да изключите глутена от диетата си за най-малко шест седмици. Водете изчерпателен запис на вашите признаци през това време, като отбелязвате кои (ако има такива) признаци се усъвършенстват.
  • Стъпка 3:  Ако признаците ви се подобрят, до момента в който сте на безглутенова диета, последователно връщайте още веднъж глутена в диетата си. Ако признаците се върнат, евентуално имате нетърпимост към глутен.

Как се лекува непоносимостта към глутен?

Няма лек за нетърпимост към глутен. Но множеството хора намират облекчение на признаците, като употребяват храни без глутен. Трябва да говорите с доктор, с цел да планирате диетата си.

Можете също по този начин да попитате доктор за прибавяне на пробиотик към вашата диета. Пробиотиците помагат за увеличение на положителните бактерии в червата. Те могат да понижат признаците на отичане на корема, газове или запек.

Някои изследвания демонстрират, че приемането на избрани ензими може да ви помогне да смилате глутена. Но специалистите към момента изследват това лекуване. Говорете доктор преди да вземете каквито и да е ензими.

Как мога да предотвратя непоносимостта към глутен?

Няма метод да се предотврати непоносимостта към глутен, само че има способи да се понижат признаците. Говорете с доктор по отношение на проект за лекуване, който работи за вас.

Как мога да направя живота с нетърпимост към глутен по-лесен?

Можете да управлявате непоносимостта към глутен посредством:

  • Хранене с ниско наличие на мазнини и високо наличие на фибри.
  • Получаване на постоянни лабораторни проби за инспекция за:
    • анемия
    • Висок холестерол
    • Витаминни и хранителни дефицити
  • Научете кои храни, питиета и съставки съдържат глутен, с цел да можете да ги избягвате.
  • Четете деликатно етикетите на храните и напитките.

Какво би трябвало да направя, в случай че въпреки всичко приема глутен?

Глутенът се съдържа в безчет храни, питиета и други артикули. Дори в случай че се придържате към диета без глутен, може инцидентно да приемете глутен в даден миг. Ако получите нежелани реакции от инцидентно излагане на глутен, можете:

  • Пийте доста вода, с цел да промиете системата си
  • Яжте дребни ястия, които не са пикантни или мазни
  • Опитайте чай от джинджифил или мента, с цел да успокоите смутен корем

Едно и също нещо ли са непоносимостта към глутен и целиакията?

Непоносимостта към глутен и целиакията са разнообразни положения. Хората с целиакия имат автоимунен отговор към глутена. Това значи, че телата им се пробват да се борят против глутена, като че ли е вирус. Тази реакция предизвиква инфектиране и увреждане на храносмилателния им тракт.

Цьолиакията е резултат от необикновен ген. Хората с целиакия също имат високи равнища на избрани антитела в кръвта си, които са субстанции, които се борят с глутена.

Чувствителността към глутен и целиакията предизвикват доста идентични признаци. Но хората с сензитивност към глутен нямат необикновен ген или антитела в кръвта си.

Глутенова нетърпимост и алергия към глутен

Непоносимостта и хранителната алергия не са едно и също. Хранителна алергия, като например алергия към пшеница, съставлява мощна реакция на имунната ви система, откакто ядете избрана храна. Алергията може да аргументи сърбеж, повръщане или зной. Глутеновата нетърпимост не е алергия към глутен.

Заключение

Непоносимостта към глутен може да ви накара да се почувствате зле след консумация на глутен.

Може да имате отичане, гадене или газове. Непоносимостта към глутен предизвиква доста от същите признаци като цьолиакията, само че това не е същото положение. Целиакия е автоимунно заболяване, което води до увреждане на храносмилателния тракт.

Хората с нетърпимост към глутен нормално намират облекчение на признаците си, като следват диета без глутен. Важно е да се консултирате с доктор или диетолог, с цел да изградите верния проект за хранене.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР