Неплатените експертизи събраха националното дружество на съдебните медици в Пловдив8

...
Неплатените експертизи събраха националното дружество на съдебните медици в Пловдив8
Коментари Харесай

Неплатените експертизи събраха националното дружество на съдебните медици в Пловдив

Неплатените експертизи събраха националното сдружение на правосъдните медици в Пловдив
8 млн. дълг за експертизи от две години "висят" на Министерство на вътрешните работи, сподели през днешния ден в Пловдив основният прокурор Сотир Цацаров, като посочи, че не цялата сума е за правосъдните лекари, става дума и за автотехнически експертизи и други, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Проблемът събра на конференция правосъдни медици от цялата страна, а неплащането се оказа единствено част от него. Назначени на трудови контракти и с съществени трудови отговорности другаде, правосъдните медици би трябвало да се отзовават и на незабавни повиквания нощем, примерно, с цел да огледат мъртвец. Това не анулира утринните им лекции и експертизи на работното им място, а на всичкото от горната страна тази активност, която е основна за правораздаването, се оказва неплатена. И в този момент има дефицит на правосъдни лекари, в Северозападна България има единствено един, който е на пенсионна възраст, обслужва три окръга и го чакат над 230 експертизи.

Според основния прокурор Цацаров, тази несигурност на Института по криминалистика и на статута на правосъдните лекари е главният проблем. "Не може в Русе, където е главният трафик на опиати през Дунав мост, локалната криминологична лаборатория да изследва само хероин и още два-три опиата, а за всички останали да се чака над година резултат от лабораторията в София", сподели той. Професията на правосъдния доктор сега е мощно застрашена от липса на експерти, а след пет години, когато и последните, приключили криминалистика в Съветския съюз преди време, се пенсионират, има риск тя да се оголи напълно, стана ясно още през днешния ден. Специалността има нулева пазарна ниша, към нея се насочват само студенти със строго персонални или научни ползи, а те надалеч не са задоволителни. Макар и днешната конференция да бе оповестена за митинг на правосъдните медици, те няма да отхвърлят да правят експертизи при тежки закононарушения, само че упорстват Министерство на вътрешните работи да изплати дължимите им суми за последните две години. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР