Непалският водач Ками Рита Шерпа си върна световния рекорд по

...
Непалският водач Ками Рита Шерпа си върна световния рекорд по
Коментари Харесай

Оспорвана надпревара: Шерпският водач Ками Рита си върна за ден рекорда по изкачвания на Еверест

Непалският лидер Ками Рита Шерпа си върна международния връх по изкачвания на Еверест (8848.86 м), откакто покори най-високия връх на планетата за 28-и път, заяви БГНЕС.
" Ками Рита Шерпа направи второ нанагорнище на връх Еверест тази заран. Това е неговият 28-ми път ", съобщи пред " Франс прес " Танешвор Гурагаин от уредника на експедицията му Seven Summit Treks.
53-годишният Шерпа, който е прочут като " Мъжът Еверест ", през предходната седмица записа достижение с 27-ото си нанагорнище. Вчера обаче то беше изравнено от огромния му съперник - 46-годишният Пасанг Дава Шерпа.
Но Ками Рита съумя да си върне водачеството след към денонощие. Така двамата имат към този момент по две изкачвания на Еверест за този сезон, а конкуренцията сред тях се следи с голям интерес от алпинистката общественост.
Първото нанагорнище на Еверест от страна на Ками Рита Шерпа е през 1994 година, когато той е носач в експедиция. След това той катери върха съвсем всяка година. Той има общо 40 сполучливи изкачвания на осемхилядници.
Има обаче нов смъртен случай под Покрива на света. Австралийски минен инженер е умрял в подножието на Еверест, на към 8000 м височина, заяви уредникът на експедицията му. Починалият е Джейсън Кенисън, на 40 години. Неговият смъртен случай е десети в границите на този сезон.
До момента близо 300 души са изкачили върха този сезон. А министерство на туризма на Непал е издало към 500 разрешителни на чужденци, като дружно с съпътстващите ги, броят на изкачващите ще надвиши 900.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР