Непал регистрира първия си еднополов брак, който активисти приветстваха като

...
Непал регистрира първия си еднополов брак, който активисти приветстваха като
Коментари Харесай

Непал регистрира първия еднополов брак

Непал записва първия си еднополов брак, който деятели приветстваха като победа за правата на ЛГБТ общността.

На 4 октомври ще се организира кръгла маса за правата на ЛГБТИ фамилиите в България

Властите в западния регион Лумджунг публично записаха съюза на Мая Гурунг и Сурендра Пандей.

Това се случва пет месеца, откакто Върховният съд издаде краткотрайна заповед, позволяваща на еднополовите двойки да записват брака си.

Оказва се, че лагерът се намира върху бързо топящ се глетчер

Тайван е единствената друга страна в Азия, в която са легализирани еднополовите бракове.

Г-жа Гурунг сподели пред Би Би Си, че регистрирането е „ огромен ден “ освен за двойката, само че и за цялата ЛГБТ общественост.

„ Борбата за права не е лесна, само че се преборихме. Сега ще бъде по-лесно за бъдещите генерации “, сподели тя, добавяйки, че регистрацията ще отвори порти за доста неща.

Тя е втората в Източна Европа и първата от балтийските страни, която направи тази стъпка

Двойката беше споделила, че желае да отвори обща банкова сметка и да показа собствеността върху земята, която купи. Но най-голямата им фантазия е да осиновят дете, откакто финансите им се стабилизират.

Те са дружно от съвсем десетилетие. Двойката се ожени през 2017 година и в този момент желаеха законно признание на съюза си.

Властите чакат, че броят на жертвите ще продължи да се усилва

Г-жа Гурунг е транссексуална жена, която не е трансформирала пола си в публични документи. Г-н Пандей е роден и се разпознава като мъж.

На 13 юли областен съд в столицата на Непал Катманду отхвърли да записва брака им макар заповедта на Върховния съд, който подреди на държавното управление да записва такива съюзи, до момента в който не приготви законодателство за смяна на закона.

Окръжният съд твърди, че по-ниските съдилища не са длъжни да следват заповедта, защото тя е ориентирана единствено към държавното управление.

Еднополовите двойки ще могат да осиновяват и деца

Но в сряда Хем Радж Кафле, основен административен чиновник на община Дорди, сподели пред Ройтерс: „ Издадохме удостоверението за регистрация на брака на двойката в сходство с разпореждането на Върховния съд и инструкциите от съответните държавни органи. “

Семейният кодекс бе обект на огромно публично разискване и то докара до смяната на близо 48% от текстовете в него

Водещият деятел за правата на ЛГБТ Сунил Бабу Пант назова „ историческия “ миг победа за половите и половите малцинства.

Полетът е бил от Катманду до Покхара

„ Сега можем да записваме брака си, както вършат елементарните двойки. Но към момента би трябвало да създадем повече, с цел да получим други права “, сподели той пред Би Би Си.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР