Неотдавнашните военни чистки в Китай създават ли проблеми за Си Дзинпин?

...
Те бяха облагодетелствани от Си Дзинпин. Сега изглежда, че изчезват.
Коментари Харесай

Те бяха облагодетелствани от Си Дзинпин. Сега изглежда, че изчезват.

През последните месеци изчезването на няколко високопоставени китайски служители предизвика интензивни спекулации относно това дали г-н Си започва чистка, особено на тези, свързани с военен.

Последният човек, който изглежда е паднал от милостта, е министърът на отбраната Ли Шанфу, който не е виждан публично от няколко седмици.

Въпреки че първоначално отсъствието му не беше възприето като необичайно, проверката се засили, когато висш американски дипломат го посочи. В доклад на Reuters по-късно се казва, че генерал Ли, който е ръководил доставките на оръжия за Народната освободителна армия (PLA), е бил разследван за покупки на военно оборудване.

Неговият " изчезване" идва седмици, след като двама висши служители в Ракетните сили - военната част, която контролира ядрените ракети - и съдия от военен съд бяха отстранени.

Сега има нови слухове циркулира, че някои кадри в централната военна комисия на Китайската комунистическа партия (ККП), която контролира въоръжените сили, също са разследвани. за тези премахвания, освен по "здравословни причини". В тази празнота процъфтяха спекулации.

Основната теория е, че властите се борят с корупцията в PLA.

Военните са в повишена готовност - през юли те отправиха необичаен призив, като поискаха от обществеността информация за корупцията през последните пет години. Г-н Си също стартира нов кръг от инспекции, кръстосвайки страната, за да направи пет посещения във военни бази от април, според проверки на BBC Monitoring.

Корупция отдавна е проблем в армията, особено откакто Китай започна да либерализира икономиката си през 70-те години на миналия век, отбеляза Джеймс Чар, научен сътрудник в Сингапурския технологичен университет Нанянг, който изучава връзката между ККП и армията.

Всяка година стотици милиарди юани отиват в транзакции за обществени поръчки, които от съображения за национална сигурност не могат да бъдат напълно разкрити, и тази липса на прозрачност се усложнява допълнително от еднопартийната централизирана система на Китай.

За разлика от обществения контрол, на който са подложени армиите на други държави, въоръжените сили на Китай се контролират изключително от ККП, посочи д-р Чар.

Въпреки че г-н Си имаше някои победи в смекчаването на корупцията във въоръжените сили и възстановяването на репутацията й до известна степен, „изкореняването на корупцията е страхотно, ако не и невъзможно начинание“, тъй като би изискват „системни преработки, към които се страхувам, че авторитарната държава остава против“, добави д-р Чар.

„Докато правителството на ККП не желае да въведе правилната правна система вече не се санкционира сама по себе си, такива чистки ще продължат да се случват."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР