Неотдавна в малкото и по принцип тихо Министерството на туризма

...
Неотдавна в малкото и по принцип тихо Министерството на туризма
Коментари Харесай

Как се отнемат и раздават плажове в смутни времена |

Неотдавна в дребното и по принцип безшумно Министерството на туризма стартира суматоха. Национална агенция за приходите изпраща писмо, с което изисква документи по отношение на работата и приходите на един от шефовете. Поводът е сигнал на чиновници от самото министерство.

Сигналът е против директорката на дирекция " Управление на морските плажове " Екатерина Дацова. В министерството е тръгнала легенда какъв е бил мотивът да бъде подаден сигнала и в случай че тя е вярна, е нов принос в чиновническия фолклор.

Легендата споделя, че от известно време Дацова почнала да кани сътрудниците си на кафе в близкото до министерството заведение на ул. " Леге ". Обаче не на какво и да е кафе, а на такова, което коства 20 лв., тъй като се прави от бърбонките на не знам какво си екзотично животно. На слисаните служители директорката обяснявала, че единствено такова пие. Да, скъпичко е, само че на нея й се поставя, тъй като е незаменима в това министерство, а и в този момент то на нейните ръце е виснало. 

Колегите не издържали и подали сигнал до институциите да я ревизират за противоречие на приходите.

Покрай тая история за кафе от барбонки, стартира да се разплита надалеч по-сериозна скица за разпределяне на част от българските плажове.

Българските плажове се отдават за прилагане по два метода - наем и концесия. Наемът е по-кратката процедура и се приключва единствено с три нарушавания.

Затова през юни и самото начало на юли 2020 година, когато пандемията от ковид е в разгара си, а времето е извънредно студено и вали съвсем всеки ден, дирекция " Управление на морските плажове " потегля на инспекция по плажовете, отдадени чартърен. В някои от инспекциите взе участие персонално директорката Екатерина Дацова. Естествено на плажовете (повечето на най-северното Черноморие) няма никой - ни туристи, ни спасители, ни медицински лица. Просто сезонът не е почнал. Съставят се протоколи за нарушавания.

За да бъде преустановен контракта за наем на плаж, е нужно Министерството на туризма да откри три нарушавания. През лятото дирекцията прави още един шев по Северното Черноморие и открива втори нарушавания на същите плажове.

Някои от тях са като в обичания анекдот " Зайо, за какво си без шапка? " По силата на забравена от социализма разпоредба, има лист на медикаментите, с които би трябвало да разполага медицинския пост. Някои от тях не се създават от десетилетия. Проверяващите обаче тъкмо тях търсят. И макар че спасителите са били запасени с аналогични на социалистическите медикаменти, наемателите получават второ нарушаване - за изчезнали лекарства.

Има и още по зайо-байовски нарушавания - че шамандурите в морето са прекомерно близко, че има батут и лост отвън позволената зона.

През септември, когато сезонът към този момент свършва, дирекцията прави трети кръг по Черноморието и открива по този начин мечтаното трето подред нарушаване. Освен че шамандурите са близо, към този момент има и нарушаване, че шамандурите са надалеч. Установено е и че липсват проекти и схеми, които неизвестно за какво не са липсвали при първите две инспекции. Изобщо - Зайо тоя път бил със шапка, само че и тя не помогнала.

Договорите на наемателите са прекъснати. Някои от тях даже не схващат това и внасят наема си за идващия сезон. Други пишат умилителни писма до министерството на туризма - от протоколите не разбираме какво се желае от нас. Моля ви, обяснете ни какво да създадем и ще го създадем. Получават отговор нищо да не вършат, тъй като договорът за наем е преустановен и плажът към този момент ще се дава на концесия.

По време популярната война сред Валери Симеонов и Николина Ангелкова, вицепремиерът все нападаше министъра на туризма, че дава плажове на концесия. За 6-те години, в които министър е Ангелкова, на концесия са дадени 38 плажа. За деветте месеца, в които ръководи препоръчаната от Валери Симеонов Марияна Николова, на концесия са дадени 32 плажа. За 6 плажа процедурата е стартирана по времето от Ангелкова и е приключена при ръководството на Николова.

Две от концесиите от края на предходната и началото на 2021 година са изключително скандални. Едната е за плажа Панорама-север край Варна, който е директно до свлачище. Още по времето на Ангелкова, Екатерина Дацова прави предложение да се даде на концесия, само че след негативно мнение на Министерство на регионалното развитие Ангелкова отхвърля да продължи процедурата, тъй като това крие риск от изграждане на по-големи " преместваеми обекти " и активизиране на свлачището.

По времето на Марияна Николова още веднъж се започва процедурата за концесия на Панорама-север. Министерството на районното развиване написа мнение срещу отдаването на плажа на концесия.

Това обаче не стопира Екатерина Дацова. Тя приготвя документите за концесията. В тях мнението на Министерство на регионалното развитие е преразказано като позитивно.

Скандалът избухва, когато концесията е импортирана в Министерски съвет. Някой от Министерство на регионалното развитие, който чете документи, вижда предлагането и се хваща за главата. Регионалният министър Петя Аврамова написа остро писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, че мнението на Министерство на регионалното развитие е преразказано неправилно, че то не е променено и Министерство на регионалното развитие изрично е срещу, тъй като " не може да се предотврати заплахата от ненадейно активизиране на свлачищни процеси ".

Още по-сладък е абсурдът в Каварна.

На 10 декември 2020 година в министерството на туризма се организира съвещание на комисията по концесиите. Неин ръководител е Екатерина Дацова, само че тя не участва на съвещанието. Останалите четирима членове обаче имат кворум и откриват съвещанието.

Дневният ред е да се избере на кого да се даде на концесия плажа на Каварна. Кандидатите са двама - Резон-С, представлявана от някой си Сергей Георгиев и Роял Бей. Роял Бей на процедура е остарелият наемател " Корнер " под ново име, който от своя страна, преди да стане наемател, е бил концесионер на плажа. И двете компании са на Валентин Николов, по-известен като Цуци. Той е някогашен отговорник на СИК за региона, непосредствен на някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Миланов. След като Миланов е заловен да рекетира локална компания да му изпълни багажника със суджук, Цуци минава в тима на кметицата на Българска социалистическа партия Нина Ставрева. Негов е хотелът на брега в Каварна.

Докато Николов с предходната си компания " Корнер " е наемател на плажа, пред хотела му изниква голяма дига. Става скандал и някак си не върви да се яви с тази компания в процедурата.

В началото на съвещанието, председателстващият комисията изчита няколко журналистически въпроси постъпили в Министерството на туризма за този плаж. 

След това комисията изчита писмо от Соня Божикова, шеф на отдел " Приемна " в Министерски съвет. С него тя осведоми комисията, че по питане на Сергей Георгиев (представителят на другата компания, кандидатстваща за концесията) е почнала обстойна инспекция.

Комисията преглежда и журналистически изявления и запитвания, в които се споделя, че голям екскаватор разорава плажната линия.

Какво мислите, че взема решение комисията?

Комисията взема решение, че тези сигнали са забранен опит да се упражни напън върху вземането на решенията.

И отстранява единия участник. Не този, който е разорал плажа. А този, който е подал сигнала.

...

Разказват, че когато холандците поставили ръка на бизнеса с кафе в Индонезия, забранили на локалните да берат зърната, а те доста обичали кафе. Никой обаче не можел да спре цибетките, които поглъщали зърната и ги изаквали цели. Индонезийците почнали да вършат кафе от тях от немай къде, само че холандците като положителни търговци усетили маркетинговия капацитет и създали от барбонките най-скъпото кафе в света.

По една случайност това кафе за 20 лв. се продава тъкмо до министерството на туризма. И в случай че не бяха цибетките, може би в никакъв случай нямаше да разберем какво се случва с плажовете ни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР