Неотдавна Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ заради проблема с

...
Неотдавна Fitch понижи кредитния рейтинг на САЩ заради проблема с
Коментари Харесай

Защо Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ и какво означава това

Неотдавна Fitch намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати поради казуса с държавния дълг на страната, заяви организация „ Блумбърг “.


Обикновено американците желаят да бъдат първи във всичко. Така че понижаването на кредитния рейтинг на страната - едвам за повторно - засегна тяхната горделивост и цялата международна финансова система. На 1 август рейтинговата организация Fitch Ratings лиши Съединените щати от най-високия им върховен кредитен рейтинг, повтаряйки решение, взето от S&P Global Ratings преди повече от десетилетие. И в двата случая повода за понижаването на кредитния рейтинг на Съединени американски щати беше яростното опълчване във връзка с държавния дълг на страната. Историята демонстрира, че въздействието на стъпката на Fitch върху финансовите пазари евентуално ще бъде кратковременно, само че въпреки всичко може да провокира нови политически конфликти.

Защо Fitch намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати?

Агенцията съобщи, че понижаването на кредитния рейтинг с една степен до AA+ отразява " утежняването на ръководството ", което " се демонстрира в повтарящи се разногласия по отношение на тавана на държавния дълг и решенията в последната минута ". Това е по този начин, защото заради естеството на личната си политика Съединените щати са изправени пред вероятността да не извършват отговорностите си по държавния дълг на всеки няколко години. В резултат на закон, признат през 1917 година, националният дълг има избрана закрепена стойност в долари - таван - който може да бъде повишен единствено в случай че президентът на Съединени американски щати и Конгресът се спогодят за това. Заплахата от несъблюдение на отговорностите висеше над Съединените щати през цялата първа половина на 2023 година, защото националният дълг на страната настойчиво се приближаваше към границата от 31,4 трилиона $, а политиците продължаваха да се бавят. Противопоставянето беше позволено в края на май, само че то породи спомагателни подозрения по отношение на готовността на политическите водачи на Съединени американски щати да сложат на пауза рискованата изразителност и да изпълнят отговорностите по облигациите като част от възходящия дълг.

Какво значи рейтинг AA+?

Рейтингът АА+ е едно равнище под ААА. Това значи, че Съединените щати към този момент не имат това, което Fitch назовава " най-високото равнище на кредитоспособност ". Въпреки че организацията отбелязва, че рейтингът АА значи " високо равнище на кредитоспособност и

ниска възможност за несъблюдение на отговорностите ", той въпреки всичко е с една стъпка по-нисък от " най-малък риск от несъблюдение ", присъщ за кредитополучателите с рейтинг ААА. Освен това най-високият рейтинг се присъжда единствено в случаите на " извънредно мощна дарба " за осъществяване на финансовите отговорности, до момента в който рейтинг АА отразява " доста мощна дарба " за това. На международната сцена Fitch се смята за най-малката от " трите огромни " рейтингови организации, която включва още Moody " s Investors Service и S&P.

Как се правят оценка държавните облигации?

Рейтинговите организации правят оценка финансовата непоклатимост на емитентите, в това число държавните управления, и им присъждат кредитни рейтинги, които отразяват способността им да изплащат задълженията си. Инвеститорите постоянно разчитат на кредитните рейтинги, когато купуват облигации, а оценките на организациите могат да играят основна роля при определянето на лихвения %, който даден кредитополучател заплаща, с цел да набере средства на финансовите пазари. Въпреки това лихвените проценти в Съединени американски щати се задържат от търсенето на $, международната аварийна валута, и на американските държавни скъпи бумаги, които в международен мащаб се смятат за безрисков актив. В изказването на финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън, след понижаването на рейтинга от страна от Fitch, тя акцентира, че този ход е " случаен и се основава на остарели данни " и че няма да промени отношението на вложителите към държавния дълг на Съединени американски щати. Въпреки това доходността на 30-годишните облигации се увеличи до най-високата си стойност от близо девет месеца преди понижаването на рейтинга, защото Съединените щати се готвят да усилят продажбите, с цел да компенсират възходящия бюджетен недостиг.

Как ще се отрази понижаването на рейтинга на пазарите?

Когато през 2011 година S&P намали кредитния рейтинг на държавното управление на Съединени американски щати, това породи паника за положението на американската стопанска система в това време, когато Европа преживяваше рецесия на държавния дълг. Този ход обаче нямаше дълготрайни последствия. Инвеститорите се пренасочиха към американски активи, а доходността на държавния дълг спадна до края на годината. Това се дължеше частично на обстоятелството, че стопанската система на Съединени американски щати показваше мощ, до момента в който Европейски Съюз се бореше да резервира валутния си съюз. Този път финансовите пазари също са обезпокоени от положението на американската стопанска система, само че в този момент фокусът е върху извънредно нападателния цикъл на повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас, който се пробва да натисне спирачките на инфлацията. Следователно дейностите на Федералния запас евентуално ще окажат доста по-силно влияние върху лихвените проценти в Съединени американски щати, в сравнение с решението на Fitch за намаление на рейтинга. Moody " s към момента присъжда най-високия рейтинг на Съединените щати и това стана още по-важно след понижаването на рейтинга от страна на Fitch.

Как ще се отрази това на други рейтинги?

Групата на страните с най-високи кредитни рейтинги последователно се свива. Според данни, събрани от „ Блумбърг “, Австралия, Германия, Сингапур и Швейцария към момента имат най-високи рейтинги и от трите организации. Fitch прави оценка Канада на AA+. Китай, втората по величина стопанска система в света след Съединени американски щати, има рейтинг А+ от Fitch, който е с три степени по-нисък. Държавният рейтинг може да работи като таван за това какъв брой високо е оценено обещано сдружение в дадена страна, само че не постоянно. Броят на фирмите с рейтинг ААА от трите съществени рейтингови организации понижава, само че към момента включва добре познати корпорации като Microsoft и Johnson & Johnson. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР