Неотдавна беше отбелязана Световната седмица на парите. Ежегодна глобална кампания,

...
Неотдавна беше отбелязана Световната седмица на парите. Ежегодна глобална кампания,
Коментари Харесай

Знаеш ли колко е „Твоето застрахователно IQ“



Неотдавна беше маркирана Световната седмица на парите. Ежегодна световна акция, отдадена на финансовата просветеност за деца и младежи. Тя се организира под егидата за Организацията за икономическо развиване и съдействие.

По този мотив Асоциацията на българските застрахователи предложи тест - игра – „ Твоето застрахователно IQ “, налично на уеб страницата на Асоциацията.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Нина Колчакова , общоприет секретар на Асоциацията на българските застрахователи.

 Нина Колчакова “Асоциация на българските застрахователи от дълго време поставя целенасочени старания за повишение на застрахователната просвета. Смятаме, че когато хората са по-добре осведомени за финансовите артикули и услуги, които има на пазара, могат да извлекат от тях доста по-голяма изгода.

Всеобщо е мнението, че застрахователната просветеност на българите не е на задоволително високо равнище, само че с цел да знаем в каква посока Асоциацията да насочи напъните си, преди към година направихме национално представително изследване. Резултатите от него бяха доста забавни. Проучването за застрахователна просветеност имаше към 53% успеваемост. Една част от популацията е добре осведомено, само че това са хората с по-високо обучение, с по-високи приходи. В резултат те имат по-голямо доверие на застрахователите и повече използват застрахователни услуги. Видяхме въз основата на едни справедливи данни зависимостта сред знанията на потребителите за продуктите на една промишленост и това какъв брой той е задоволен от тях и ги употребява осведомено.

Затова организираме освен за Глобалната седмица на парите, само че Асоциацията има и непрекъснати мероприятия, интензивности, проби, акции за разяснение на обществото. Не с цел да продаваме застраховки, а с цел да обясняваме разнообразни аспекти на застраховането, за реализиране на доста по-високо равнище на застрахователна просвета в популацията и хората да употребяват осведомено продуктите . Хората всеобщо не знаят какви преимущества им дава една застраховка живот, те не я използват, т.е. това понижава тяхното качество на живот. 

" Твоето застрахователно IQ "

“Играта е дейна до 7 април на нашата страница. Решихме да я пуснем за две седмици, с цел да дадем опция на повече хора да вземат участие. Тя не е единствено занимателна игра, а и образователно пособие. Има 14 въпроса за запознаване на участващите с разнообразни области на застраховането. И откакто се отговори на всеки въпрос, излиза правилният отговор. Обяснено е съответното разбиране или проблем, който е заложен във въпроса. Показва се и какво е равнището на участника по отношение на общонационалната застрахователна просветеност.

До през вчерашния ден, за към 4 дни, се бяха присъединили над 1000 души. Те демонстрират едно относително високо равнище. От най-много 14 точки междинното равнище е 9,2 на далите отговор. Това е доста задоволително .

Ще проведем лотария с награди за тези, които са взели участие в играта. Тези, които са постигнали резултат междинен или висок, над 5 точки, ще бъдат пуснати през специфичен програмен продукт, който изважда случайни резултати. Трима късметлии ще получат ваучери от по 150 лева от магазин за техника. “
Още за това кои са неправителствени организации, ангажирани в Националната тактика за финансова просветеност, можете да чуете от звуковия файл.  доцент доктор Григорий Вазов
Темата за недостига във връзка с финансовото обучение у нас разяснява в “Нашият ден “ доцент доктор Григорий Вазов , ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).

Неотдавна ВУЗФ провежда за четвърта поредна година “Финансова академия за възпитаници от 11-и  и 12-и клас.

“Дефицит има, само че напъните, които поставяме, са съществени. Дефицитът идва от това, че в непрофесионалните учебни заведения по стопанска система образованието финансова просветеност или неща, свързани с парите и тяхното ръководство, отсъства. Затова ние към този момент над 6-7 години вършим допълнително от 20 учебни заведения, при над 900 възпитаници, едно доста съществено образование.

Темите, които предлагаме на учениците, са: пари, банки, банкова система, небанков бранш, инфлация и покупателна мощ на парите, парична политика на Българска народна банка, слагане на цели, взимане на решения, обмисляне на персонални финанси, парични потоци, фамилен бюджет и други

Трудово, пенсионно и здравно обезпечаване – също е доста значимо да знаят учениците. Важни тематики са също – рентабилен депозит, спестявания и вложения, заем, покупка на жилища. Какво става, когато парите не стигат, по какъв начин употребяваме потребителски заем.

Обръщаме внимание и на тематиките финансова отговорност и риск. Какво са заложни къщи, какво нещо е лихварството. Едно доста съществено финансово обучение вършим на учениците. “

Дефицитите в образователните проекти

“Как се построява образователен проект на 12-и, 11-и, 10-и клас, аз не мога да кажа, тъй като не съм специалист в тази посока. Това са централизирани образователни проекти, утвърждават се от МОН. Нашата цел е да изправим нещата, които не стават в българското учебно заведение. Мисля, че го вършим с огромен триумф. “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

Доц. доктор Григорий Вазов е ректор на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) от 2008 година, изпълнителен шеф на Лабораторията за научно-приложни проучвания към ВУЗФ ( VUZF LAB) и основен секретар на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Рeпублика България. Член е на Надзорния съвет на ДЗИ. През 2015 година е определен за член на Фискалния съвет на Р България. Бил е президент на ВУЗФ в интервала 2005 - 2017 година, а в интервала 2002 - 2017 година е ръководител на настоятелството на висшето учебно заведение. Управител e на " Вазов институт " ЕООД от 1994 година до момента. В интервала 1991-1994 година заема постовете консултант на министъра и зам.-министър в Министерството на индустрията, търговията и услугите. В интервала 1992 - 1994 година е ръководител на Съвета на шефовете на " Балканбанк ". Бил е член на Съвета на шефовете на Международната банка за икономическо съдействие, на Международната капиталова банка, както и на Банковата консолидационна компания. В продължение на два мандата е изпълнявал длъжността декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР