Неописуем и спекулативен скок в цените на метана за буквално

...
Неописуем и спекулативен скок в цените на метана за буквално
Коментари Харесай

Метанът подгони 7 лева, кой определя цените?

Неописуем и умозрителен скок в цените на метана за безусловно 1 нощ подвигна в протестна подготвеност водачи на градски автобуси в цялата страна и принуди стотици таксиметрови водачи да спрат работа. Само за 24 часа метановото гориво би всички върхове с цени от над 6 лв. и 10 стотинки тук-там при междинни равнища от края на юли - към 3,50 лв. за кг.



В Благоевград общинарите към този момент са в изключително състояние поради остри заявления от ръководителите на локалните сдружения за транспорт, че не могат да обезпечат градските автобуси на метан при тези цени. Немалка част от столичните рейсове също се движат на метан, а приблизително цената в София гони 7 лв..

Рекордите остават мистерия и за страната в лицето на контролните органи. Исканото нарастване на цената на газа от " Булгаргаз " от цели 60% е към момента в сферата единствено на мечтаното, само че КЕВР към момента не е утвърдила окончателните ставки.



А Комисията за отбрана на потребителите (вече в ръцете на новия стопански министър от служебния кабинет Никола Стоянов - б.р.) не дава отговор на какво се дължи големият растеж и дали не се касае за далавера от страна на метанстанциите.

През последния месец това автогориво е поскъпнало с общо 29.06% (от 3.51 лева./кг на 3 юли). И се чака тази наклонност да продължи, което се изяснява със затруднените газови доставки поради войната, която Русия стартира в Украйна.

Според разбори на таксиметрови водачи в София цената няма да падне скоро, а в противен случай - скоро може да доближи до рекордните 7 лв. за кг. Една от най-известните компании в София, носеща името на непокътнатия цвят за такситата, към този момент разгласява из обществените мрежи голям брой разгласи за набирането на водачи за коли на метан.



Отливът на личен състав и от други компании е огромен, а водачите упрекват таман баснословните цени на горивото за текучеството в последните месеци.

Бензиностанции в страната пък от началото на седмицата една след друга затварят колонките за метан поради високата му цена.

Facebook консуматор разкрива, че у нас спекулата е главната причина. И дава за образец цените в Германия, на които е заредил уредбата си, а по-късно - тези у нас без никаква нормативна глоба за бруталния скок.



" Във връзка с оповестяването по национални медии, че цената на природния газ в България е една от най-евтините в Европейски Съюз ползвам фотоси на зареден CNG (метан - б.р.) на 01.08.22 година в Германия и зареден в България на 01.08.22 година CNG (метан - б.р.) с голяма разлика в цената.

Ако същото транспортно средство беше заредило в България 76,14 кг по 5.41 лева щеше да заплати 411,92 лева вместо 73,78 EURO /143.87 лв/ ", написа на 1 август лидерът.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР