Необяснимо защо нито един депутат от Продължаваме промяната“ и Демократична

...
Необяснимо защо нито един депутат от Продължаваме промяната“ и Демократична
Коментари Харесай

Фандъкова: Преодоляхме заплахите на предишното правителство за спиране на газоподаването към София

Необяснимо за какво нито един народен представител от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България ” не гласоподава за средства за софиянци, добави още тя
„ Имаме увещание, че природен газ за София ще има. „ Топлофикация София “ и „ Булгаргаз “ към този момент подписаха контракт за доставките за 2023 година Преодоляхме заканите на предходното държавно управление за прекъсване на газоподаването към София от 1 септември. Това бяха неуместни закани, неприемливи за хора, които носят отговорност за всички жители. Политически рекет с 1 млн. души не може да се прави. Сега е значимо, че газ за отоплението на София ще има, остава въпросът на каква цена. “ Това съобщи кметът на София Йорданка Фанкъдова пред „ 24 часа “.

Тя изрази страдание, че от средата на 2021 година тя пораства и стигна исторически връх от 353 лева за мвтч. „ Топлофикация София “ постоянно е била буферът, за сметка на който страната поддържа обществено търпима цена на отоплението, а разликата сред действителната и контролираната остава за сметка на сдружението. Тя добави, че това е повода за положението на „ Топлофикация София ”.

„ Дружеството купува природен газ на 353 лева за мвтч, а го продава със заложена цена от 114 лева Това е 300% разлика, която остава като недовзет доход, отговорности към “Булгаргаз ” и фактическа загуба. За последните 12 месеца то натрупа 480 млн. лева загуби от тази разлика. Абсолютен връх! Това е повече от отговорностите на „ Топлофикация София “ към БЕХ и „ Булгаргаз “, генерирани за 12 година, и на дълга, с който сдружението беше трансферирано на общината през 2010 година Затова водим диалози с енергийния министър за сигурен отоплителен сезон, ликвидност на сдружението и средносрочна рационализация “, сподели Фандъкова.

Тя добави, че най-важното е страната да вземе незабавни ограничения за обезщетения за отоплението на природен газ. Това е належащо, с цел да не се стигне до ново повдигане на цената на парното от Нова година. То към този момент нарастна с 40% от 1 юли макар предлагането ни за по-малко нарастване, като за отопление са употребява единствено азерският газ. „ Ново повдигане не би трябвало да се позволява. Няма разумно пояснение за какво предходните ръководещи не дадоха обезщетения за природен газ, като има за тока и бензина “, сподели още тя.

По мотив положението на градския превоз, Фандъкова съобщи, че макар спъките горива той не е спирал.

„ 230% е нарастването на тока за метрото и електротранспорта, а 300% - при природния газ за рейсовете. Затова настоявах за обезщетения от страната. Отделихме 40% от данъчните доходи на общината, с цел да подсигуряваме градския превоз. Благодаря на депутатите, които при актуализацията на държавния бюджет одобриха спомагателни средства за общините с градски превоз. Необяснимо за какво нито един народен представител от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България ” не гласоподава за средства за софиянци. Такъв вид наказателна политика към кметове на опозицията е неуместен метод на ръководство. Нямаше по какъв начин да приема предлагането на Министерството на финансите, вместо да провиснал отплата, да увеличим цената на билета или да съкратим с 1/3 линиите. Всеки рационален човек знае, че придвижването с градски превоз би трябвало да се предизвиква “, акцентира още Фандъкова. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР