Необратими щети по Белоградчишките скали нанасят самодейци, които с подкрепата

...
Необратими щети по Белоградчишките скали нанасят самодейци, които с подкрепата
Коментари Харесай

Скандал! Рушат Белоградчишките скали с произволна електрификация /снимки/

Необратими вреди по Белоградчишките скали нанасят самодейци, които с поддръжката на кмета Борис Николов, без план, без проект, утвърден от който и да било, са почнали да дупчат скалите и по тях да набучват стоманени шишове с прикрепени към тях прожектори. За вандалството сигнализираха ужасени гости на естествения феномен, както и поданици на града.
Своеволието, финансирано отчасти от общината, отчасти от непринудено събирани средства по покана от общината към всеки, който би желал да взе участие, не е съобразено с нито една нормативна уредба, която се отнася до човешка интервенция в предпазен естествен обект.
За сходна активност утвърждение би трябвало да бъде получено от Министерство на околната среда и водите, от енергийния оператор ЧЕЗ, който да реши какви са опциите му да зареди обекта и дали е належащо да бъде построен нов трафопост; от строителен контрол, който да следи за съблюдаване на стадиите от строителството, от позволение от локалната пожарна, която да подсигурява, че на никое място по трасето на осветлението не съществува пожарен риск. Не на последно място мнение би трябвало да изготвят и еколози, които да подсигуряват, че структурата на скалите няма да пострада – което е към този момент факт, че светлините няма да пречат на жителите им.
Нищо сходно не е направено обаче, план не съществува и по този начин едни хора с дрелки и чукове нанасят необратими вреди по камъните и забучват по тях железа с лампи. Структурата на Белоградчишките скали е ронлива и по тази причина първото, за което сигнализират локални природолюбители е, че още при първите студове, в дупките, където са инсталирани планките, ще влезе вода, която ще замръзне и по този начин ще стартира да разрушава камъните.
От ЧЕЗ са безапелационни, че никой не ги е уведомявал, нито е желал координиране с тях с новото обтягане на електрически кабели и плануваното зареждане.
Лично кметът на Белоградчик Борис Николов оповестява пред видинска кабелна телевизия, че план за осветлението няма, само че той желае да е красиво. Според него това било възобновяване на остарялото осветяване, само че в действителност жиците за тока минават по напълно ново трасе, поради което са осъществени изкопни работи и на крепостта – надлежно без утвърждение от страна на Министерство на културата и без знанието на Института за запазване на паметниците на културата.
Опитите на локални поданици да подадат сигнали до полицията се разрушават в словесното: „ Хайде да не се смразяваме с хората – какво толкоз! “
Само преди няколко години Белоградчишките скали бяха в люта конкуренция с обекти от целия свят, с цел да бъдат приети като едно от Седемте естествени чудеса на света. Силите на общината не стигнаха да заеме едно от призовите места, само че акцията направи района по-популярен, в сравнение с в миналото е бил.
Тогавашният кмет Емил Цанков активизира цяла България да взе участие в гласуването.
Под негово управление през 2011 година по план направен от екип специалисти от Велико Търново, Варна и Созопол, утвърден от ръководещия орган по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ по ос „ Развитие на културния туризъм “, е планувано артистично осветяване на скалите и опция за театър по образеца на „ Звук и светлина “ във Велико Търново на стойност 2 млн.лв. Проектът е координиран на всички равнища, само че заради промяна на локалното ръководство, по този начин и не се стига до неговото осъществяване.
В момента основател и физически реализатор на ковашката работа по скалите е споделя Ангел Боянов Драката, който е ел. техник-любител. Той персонално събира и дарения, с цел да може концепцията да се реализира. Според оповестеното на страницата му във Facebook, той е приключил приблизително учебно заведение „ Христо Ботев “ и работи в къща за посетители Драките. Явно скалите се явяват някаква персонална територия за изява, тъй като джипът, с който Драката предлага сафарита е паркиран непосредствено върху скалите.
Във типа, в който камъните са набучени с стоманени пръти, може да се каже, че феноменът е към този момент погубен. Вижте фотоси от профила на изпълнителя Ангел Боянов Драката и неговата активност по новото осветяване.

Лияна Панделиева, glasove.com
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР