Необикновено за нашия географски регион, в неделя вечерта голяма в

...
Необикновено за нашия географски регион, в неделя вечерта голяма в
Коментари Харесай

Астроном разкри истинската причина за червения феномен в небето ни, видян за последно през 1954 г.

Необикновено за нашия географски район, в неделя вечерта огромна в огромна част от България, хората следиха алено северно зарево в нощното небе.

Обикновено, полярното северно зарево е събитие, което се асоциира със Скандинавия, северните райони на Канада, Гренландия, Съединени американски щати и всички, живеещи наоколо до Арктическия кръг.

До момента в България има единствено няколко записа за сходни събития, като последният датира от 1954 година, само че няма фотографии, които да го демонстрират.

Освен в България, то беше следено и в други региони на Източна Европа, в това число Унгария, Румъния и Украйна.

То е извънредно извънредно за България освен заради своето рядко появяване, само че и заради кървавочервения кондензиран цвят.

Научната причина за аленото е обвързвана с кислорода в атмосферата, както разясни Калина Цонева, 16-годишна ученичка и една от младите очаквания в астрономията, която взе участие в Националния тим по астрономия и е част от предаването на възпитаници по радио Варна " Свободен час ".

Събитие стана допустимо заради интензивната слънчева интензивност, в това число изхвърляне на плазма от слънчевата корона в петък, която беше ориентирана към Земята и провокира по този начин наречената " магнитна стихия ". Това е просто смяна в магнитното поле на Земята на някои места.

Калина Цонева добави, че не е тъкмо явлението да се назовава " полярно ", тъй като нашият район не се намира на полюса.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: Северно сияние магнитна буря Анастасия Ефремова астроном Аврора
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР