Необичайно топлото време в някои части на Европа се задържа

...
Необичайно топлото време в някои части на Европа се задържа
Коментари Харесай

Климатологът Георги Рачев коментира опасните горещини в Европа и разкри ще падне ли температурният рекорд от 1977 г.

Необичайно топлото време в някои елементи на Европа се задържа повече от 50 дни, само че мъчно ще падне температурният връх от 48 градуса, измерен в Атина през 1977 година

Това сподели пред „ Фокус “ климатологът и учител по синоптичен разбор и синоптична климатология в Геологогеографския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Рачев.

„ От 2 месеца се сътвориха 3 синоптични обстановки, при които крайният резултат беше еднакъв – доста топло време в Северна Европа и на Британските острови. Обикновено такова по-топло време се случва един път на 2-3 години и се задържа за 2-4 дни. Тази година топлото време се задържа в продължение на повече от 50 дни и то в страни като Русия, Белгия, Холандия “, разяснява той.

По думите му сега пикът на топлата вълна е в Източна Португалия и Югозападна Испания. „ Имаше малко пресилени прогнози за температури от порядъка на 51 градуса. Сериозните метеоцентрове отхвърлиха тази опция и в действителност тяхната прогноза се удостовери. Вчера температурите доближиха 46 градуса. Днес, когато е върхът на топлата вълна се чака температурите още веднъж да доближат до 46-47 градуса, само че доста мъчно ще падне температурният връх от 48 градуса, измерен в Атина на 8 август 1977 година “, добави той.

Климатологът изясни, че тази атмосферна циркулация е довела до влажно, нестудено и доста дъждовно време на Балканския полуостров. „ Тази атмосферна циркулация се случва съвсем всяка година, само че един път на 10-15 години тя да продължава неестествено дълго. Няма никаква драма. Няма нещо извънредно в този развой “, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР