Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне

...
Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Демографията е целенасочена държавна политика за законност и ред

Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младежите в България бяха съществени тематики на диалозите на вицепрезидента Илияна Йотова с управлението на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов беше разискван въпросът с общинската болница. „ Девинската болница се трансформира в нарицателно. Преди доста години, когато Министерство на здравеопазването беше решило да я закрие, с напъните на виновни хора успяхме да я спасим. Сега още веднъж е изправена пред проблеми и страната би трябвало незабавно да я подкрепи, с цел да продължи да действа, изключително значимо е в изискванията на пандемия “, уточни Илияна Йотова, като акцентира, че затрудненият достъп до здравна помощ е неприемлив в европейска страна в 21 век.

Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма автономия и независимост да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на страната.

На срещата беше разискван и въпросът с локалните туристически обекти, които са в ръцете на локални функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а в същото време общината поставя грижи за тяхното поддържане. „ Това е порочният модел, против който се борим. Разчитам на устойчиво държавно управление и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми “, акцентира вицепрезидентът.

Обезлюдяването, неналичието на занаят и мотивация на младежите да останат в родината бяха тематики и на диалога на Илияна Йотова с поданици на село Триград. Вицепрезидентът означи, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко огромни града на България, а демографските пустини уголемяват своя обсег и от ден на ден българчета се раждат зад граница.

„ Демографията не е единствено статистики и отчети, а целенасочена държавна политика за правда и ред, за работа и сигурност “, уточни Йотова и настоя за специфична държавна политика за претовареност във високопланинските и по-бедните райони.

„ Европейските средства стигат единствено до избрани джобове, оказа се, че някои от къщите за посетители не са за посетители, а за притежателя си. Трябва да скъсаме с порочния модел на асимилиране на европейските пари, а те да развиват българската стопанска система “, съобщи вицепрезидентът, като посочи, че за това е нужна политическа воля и мисъл за хората.

За следващ път Илияна Йотова прикани страната да се върне в дребните обитаеми места, някои от които са откъснати от света. „ Магистралите са хубаво нещо, само че останалите пътища не са ремонтирани от десетки години “, уточни вицепрезидентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР