Необходимо е да се променят както структурата на Националния институт

...
Необходимо е да се променят както структурата на Националния институт
Коментари Харесай

Актуализират списъка с обектите паметници на културата

Необходимо е да се трансформират както структурата на Националния институт за  недвижимо културно завещание, по този начин и да се напарват законодателни промени за запазване на обектите, монументи на културата, разяснява за БНР арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание:
„ Съмишленици в този развой имаме в лицето на общините в България и координационния съвет на браншовите организации, които са в строително- капиталовия бранш, които имат както експертизата, по този начин и финансовата опция да подкрепят този развой “.

Ще бъдат образувани работни групи с представители  на строителния отрасъл, с цел да може след законодателни промени да стартира процесът на проучване на недвижимото културно завещание:
„ Този развой е извънредно значим, тъй като дава законовата рамка на допустимите намеси в тези обекти. Докато тази законова рамка не съществува имаме неизясненост и надлежно не бихме могли да предотвратим избрани неподходящи намеси в нашите културни полезности ", добави в предаването " Хоризонт до обед " арх. Петър Петров.

След актуализацията на листата на здания обектите с недвижимо културно завещание ще бъдат вписани наново 

„ Имаме исторически здания, които са свързани с част от историята на комунистическата партия. Това са обекти  на явки, на секрети квартири, които  биха могли да  отпаднат. Друга част са обекти, които към този момент физически не съществуват, за които няма информация по какъв начин да бъдат възобновени и в тези случаи би трябвало да се прегледат деликатно преди да се реши по какъв начин да се действа във всеки съответен случай. Имаме съображение да променим статута, режима и категорията на обектите. Всичко това предстои на оценка ".

Той заяви, че процесът на търсене, проучване и предоставяне на статут на обектите недвижима културна полезност е спрял преди 30 години.

„ Още тогава огромна част от тези обекти не са могли да бъдат включени в листата с недвижими културни полезности. Много здания с качества са останали отвън листата на обектите. Сега тези здания са застрашени. Вчера имах нещастието да подпиша заповед за разрушаването на такава постройка в центъра на София . Тя не е предпазена по никаква метод “.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР