Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване

...
Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за обявяване
Коментари Харесай

БСП и Възраждане събраха подписите, пращат Изборния кодекс...

" Необходимият брой подписи за сезиране на Конституционния съд за оповестяване на решението за оказване на военна и военно-техническа помощ за Украйна е събран. Под настояването са се подписали 50 народни представители - 26 от Възраждане и 24 от Българска социалистическа партия. Документът към този момент е импортиран в деловодството на съда ", оповестиха от пресцентъра на " Възраждане ".

По-рано през днешния ден в " Държавен вестник " бе оповестен Указът за оказване на военна помощ на Украйна, подписан от Румен Радев.

Час по-късно водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на ексклузивен брифинг в Народното събрание заяви, че ще сезират Конституционен съд, само че към този момент не им доближават подписи и по тази причина са изпратили писмо-покана до " Възраждане " да се включат в нея. “Ако това не се случи ще сезираме омбудсмана ”, сподели тя и добави, че Българска социалистическа партия ще употребяват всички способи по закон и ще положат всичко по силите си, с цел да спрат този контракт.

Не закъсня и отговорът на президента Румен Радев, който разяснява отхвърли си да наложи несъгласие на Указа за военна помощ за Украйна и желанията на Българска социалистическа партия да сезират Конституционен съд с думите " Съгласно нормативната уредба налагането на несъгласие не може да трансформира текстове по подписан към този момент интернационален контракт. Тоест, ветото е безусловно безпредметно. Сезирането на Конституционен съд след ратификация на интернационален контракт, е невероятно ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР