Необходими са специални интерфейси с по-ниска консумацияЕлектронните компоненти за AI

...
Необходими са специални интерфейси с по-ниска консумацияЕлектронните компоненти за AI
Коментари Харесай

Енергопотреблението е ахилесова пета на изкуствения интелект

Необходими са специфични интерфейси с по-ниска консумация

Електронните съставни елементи за AI би трябвало да бъдат още по-енергийно-ефективни
(снимка: CC0 Public Domain)

Разпространението на системите с изкуствен интелект ще се разшири с нахлуване на 5G мрежите , само че участниците на пазара към този момент предизвестяват, че разработчиците на съставни елементи ще би трябвало да се борят за понижаване на потреблението на сила.

До 2025 година към 15% от световното ползване на сила ще идва от центровете за данни, предвижда Applied Materials. Сега този индикатор е на равнище от 2%, тъй че темпът на увеличение на потреблението на сила от центровете за данни през идващите пет години ще бъде доста висок.

Applied Materials е един от най-големите снабдители на съоръжение, употребявано в литографията, а основният изпълнителен шеф на компанията Гари Дикерсън очерта пред аудиторията на Semicon West провокациите пред цялата полупроводникова промишленост.

„ Изкуственият разсъдък има капацитета да промени всичко. Но ахилесовата пета на AI е потреблението на сила и в случай че този проблем не бъде решен, той няма да разреши да се разгърне цялостният капацитет на технологиите ”, сподели Дикерсън в речта си, представен от The Verge.

Според него, при настоящето равнище на развиване на литографията, образованието на невронните мрежи е обвързвано с прекомерно огромно ползване на сила. Ето за какво полупроводниковата промишленост би трябвало да се стреми да промени това.

Електронните съставни елементи, създадени с съоръжение на Applied Materials, би трябвало да бъдат още по-енергийно-ефективни, споделя ръководителят на компанията. За системите с изкуствен интелект са нужни специфични интерфейси, които при висока пропускателна дарба ще употребяват малко сила.
още по тематиката
Самата Applied Materials работи върху нови способи за свързване на кристалите в бъдещите процесори. Тя създава съединения, получавани от растежа на волфрамови атоми във вакуум.

Applied Materials е загрижена и за понижаване на въглеводородния отпечатък от своите действия. До края на десетилетието компанията дава обещание изцяло да премине към сила от възобновими източници и да понижи въглеродните излъчвания на половина.

Това може да се реализира посредством елементарни ограничения. Например, понижаване на честотата на изпращане на експерти в командировки за сметка на обмена на информация посредством отдалечени канали. Периодът на самоизолация потвърди, че не е мъчно да се направи това без взаимни отстъпки с проучванията и поддръжката на клиентите, споделят от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР