Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика

...
Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика
Коментари Харесай

Васил Велев: Фалитите са неизбежни, икономиката ще спре

Необходими са спомагателни ограничения за ограничение вредите за българската стопанска система от високите цени на електрическата енергия. Цената на свободния пазар към този момент е рекордна - 482 лв. за мегават час, заяви Васил Велев – ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК).

" Това, което се разисква като отплата, е извънредно незадоволително – 50 лв. за мегават час, при изискване, че надвишението е 360 лв. ", изясни той в предаването " Тази заран ".

" Не се прави оценка размерът на бедствието. Това, което се разисква са палиативни и закъсняващи ограничения. Фалитите са неизбежни, освен, че ще има доста банкрути, просто стопанската система ще спре ", предвижда Васил Велев.

" Президентът разпореди да се работи по този начин, че да се компенсира заслужено освен бизнесът, само че и обществената сфера. Не единствено бизнесът е на свободния пазар, само че и всички небитови клиенти – лечебни заведения, учебни заведения, читалища, театри, музеи и детски градини ", уточни той за срещата по казуса, която се организира през вчерашния ден.

" За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените не престават по този начин, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи ", сподели Васил Велев.

Той заяви, че бизнесът упорства да се компенсират всички небитови консуматори, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лв., което е прогнозната цена.

Според Васил Велев повода за нарастването на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С претенции за незабавни и несимволични обезщетения поради високите цени на тока, през днешния ден на митинг пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР