Необходима е 100% реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на

...
Необходима е 100% реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на
Коментари Харесай

Кардиолози настояват НЗОК да финансира изцяло животоспясаващи изделия

Необходима е 100% реимбурсация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на редица животоспасяващи лечения за сърдечно-съдови болести (ССЗ) – за предварителна защита на неочаквана сърдечна гибел, ендоваскуларно лекуване на аортна аневризма, дисекация и руптура, както и катетърна аблация на предсърдно мъждене. За това се оповестиха двама от водещите кардиолози у нас - проф. доктор Иво Петров, медицински шеф и шеф Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница Аджибадем Сити Клиник и доцент доктор Васил Велчев, завеждащ Сектор “Електрокардиостимулация “ в УМБАЛ " Св. Анна ". Те обрисуваха компликациите пред българските пациенти за достъп до модерно лекуване на сърдечно-съдови болести и нуждата от промени в методологията на НЗОК при отпущането на средства за медицинските произведения.

Сърдечно-съдовите болести, главно инфарктите и инсултите, не престават да бъдат водеща причина за гибел в Европа. Те засягат живота на повече от 60 млн. европейци. Статистиката за хората със сърдечно-съдови болести у нас е стряскаща, сподели проф. доктор Иво Петров. Над три пъти по-висок е междинният коефициент за смъртност у нас от сърдечни и съдови болести спрямо Европейския съюз - по данни на Евростат през 2019 година от заболявания на органите на кръвообращението в България са умряли 69 632 души. Това значи, че 64.4% от смъртните случаи за същата година са в резултат на сърдечни и съдови болести, което е 998 души на 100 000 население.

Модерните методики ( ендоваскуларни импланти ) ни дават късмет на всички нас за възстановяване на положението на пациентите, само че в България те са по-трудно налични, сподели проф. Петров. Той обърна особено внимание на ендоваскуларното лекуване на аорта, до което съгласно него е належащо да се усъвършенства достъпа на пациентите в България като се усилят размерите и % на реимбурсация от страна на НЗОК. Ако не се направи навременно лекуване на подобен вид заболяване, смъртността се усилва. „ Като лишаваме пациентите от тази терапия, ние ги обричаме на гибел “, сподели проф. Петров.

Доц. доктор Васил Велчев се спря на предварителната защита на неочакваната сърдечна гибел. Тя е нетравматично, ненадейно събитие, което настава до 1 час от началото на признаците при липса на история за сърдечно заболяване. В 90% от случаите се демонстрира като доста бърз пулс, несъответстващ с поддържане на циркулацията на кръвта.

Данните сочат, че годишно в света от сърце умират почти 17 млн. души, като при към 25% от тях повода е неочаквана сърдечна гибел.

Превенцията на неочакваната съдречна гибел е допустима посредством имплантируеми кардиовертер дефибрилатори - еднокухинен, двукухинен или ресинхронизиращ дефибрилатор. Проблемът е, че тези медицински произведения се покриват отчасти от НЗОК и пациентите е належащо да си доплащат, като според от устройството сумата може да доближи до 8 хиляди лева За да се избегнат огромна част от смъртните случаи при тези пациенти, е належащо да се обезпечи 100% реимбурсация от страна на НЗОК, без да се постанова - пациентът да доплаща за имплантация и реимплантация на устройство, спасяващо живот, сподели доцент Велчев. По думите му имплантируемите кардиовертер дефибрилатори са 100% ефикасна терапия при сърдечен арест. Именно по тази причина е значимо да бъдат изцяло заплащани от НЗОК, а усилието на кардиологичната общественост да е ориентирано към разпознае рисковите пациенти. Рискът от Висш съдебен съвет може да бъде редуциран до нула, в случай че разпознаем кой има потребност от защита и го защитим, сподели доцент Велчев.

Медицинските експерти оповестиха, че през есента, когато се чака страната да има устойчиво ръководство, е належащо да се провежда кръгла маса с присъединяване на всички заинтригувани страни и да се излъчи работна група за обезпечаване на еднакъв достъп на българските пациенти до актуалните способи за лекуване на сърдечно-съдовите болести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР