Необходим е нов модел на здравеопазването у нас, в центъра

...
Необходим е нов модел на здравеопазването у нас, в центъра
Коментари Харесай

Лекари: Необходим е нов модел на здравеопазването у нас

Необходим е нов модел на опазването на здравето у нас, в центъра на който да е пациентът. Това оповестиха български лекари, взели участие в тазгодишния здравен конгрес.

„ За страдание, сега много постоянно следим пациентът да е отвън, не в центъра, а отвън уравнението. И това би трябвало да се промени “, сподели доктор Николай Хаджидончев.

Според медиците е нужна смяна във финансирането на здравната система. „ Една от първите стъпки би могла да бъде Данък добавена стойност върху медикаментите, който страната заплаща, да бъде доста по-малък или нулев, с цел да може действително средствата да се употребяват за лекуване “, разяснява доктор Деян Денев, съобщи БТВ.

В момента огромна част от пациентите не разчитат на помощ от общинските или държавните лечебни заведения. „ На процедура половината от средствата, които се употребяват за опазване на здравето, излизат от средствата на болния човек, т.е когато се разболее, би трябвало да търси пари, да продава парцели и по този начин нататък “, сподели доктор Станимир Хасърджиев.

Очаква се в идващите няколко месеца здравното министерство да създаде напълно нов модел за финансиране на здравната помощ. Предстои и разискването му с лекарите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР